RETSEPT ⟩ 5 maitsvat toorsalatit, mida jaaniõhtul liha kõrvale serveerida

5 salatit, mida jaaniõhtul külalistele pakkuda.

FOTO: Shutterstock

Murrad pead, mida täna õhtul liha kõrvale serveerida? Vähendame sinu vaeva ning toome välja mõne maitsva salati retsepti.

Kreeka salat

Vaja läheb:

  • 3-4 tomatit (u 350 g)
  • 2 väikest rohelist kurki
  • 1 suur punast sibulat
  • 1 pikliku rohelist paprikat
  • peotäis musti oliive
  • 200 g fetajuustu

Salatikaste:

  • 4 spl külmpressitud oliiviõli
  • 2 tl kuivatatud punet
  • veidi sidrunimahla (valikuline)
  • soola ja musta pipart

Valmistamine:

Lõika tomatid sektoriteks ning viiluta kurk (soovi korral võid eelnevalt kurgi ära koorida). Lõika paprika pikkadeks ribadeks ning viiluta sibul õhukesteks viiludeks. Aseta köögiviljad kaussi ning nende peale fetajuust. Maitsesta kergelt soola ja pipraga, nirista peale oliiviõli ning soovi korral lisa natuke sidrunimahla. Puista peale pune või meelepärast maitserohelist ning serveeri kohe.

Kreeka salat

FOTO: Shutterstock

Rootsi köögiviljasalat

Vaja läheb:

  • 1 väikest kapsast
  • 1/2 porrut (valge ja heleroheline osa)
  • 1 paprikat
  • 2-3 porgandit

Salatikaste/marinaad:

  • 0.5 dl valget veiniäädikat
  • 0.5 dl õli
  • 2 tl suhkrut
  • 0.5 tl soola

Lõika kapsas ja paprika õhukesteks ribadeks. Haki porru ning riivi porgandid jämedama riiviga. Kuumuta potis äädikas, õli, sool ja suhkur, kuni suhkur on täielikult lahustunud. Kalla soe marinaad salatile ning sega läbi ja aseta tunniks ajaks külmkappi maitsestuma.

Pilt on illustratiivne.

FOTO: Shutterstock

Redise-kurgisalat

  • 1 pikka kurki
  • suur punt rediseid
  • peotäis rohelist sibulat või murulauku
  • 250 g hapukoort
  • soola

Pese, viiluta kurk ja redised õhukesteks viiludeks. Haki roheline sibul või murulauk peeneks. Sega kausis kokku hapukoor, kurgi- ja rediseviilud ning roheline sibul. Maitsesta soola ja pipraga ning serveeri kohe.

Redise-kurgisalat

FOTO: Shutterstock

Peedi-apelsinisalat 

Vaja läheb:

  • 1 toorest peeti
  • 1 spl oliiviõli
  • noaotsatäis röstitud vürtsköömneid
  • 1 apelsini
  • hakitud värsket peterselli
  • suitsustatud paprikapulbrit
  • röstitud kõrvitsaseemneid
  • soola ja musta pipart

Pese peet puhtaks. Seejärel koori ja loputa uuesti korralikult üle. Riivi peet peeneks ning lisa sellele veidi oliiviõli ja mõned kergelt uhmerdatud ja eelnevalt röstitud vürtsköömned. Maitsesta hoolega soola ja pipraga ning lase sel mõned minutid maitsestuda. Lõika 1-2 apelsini segmentideks. PS! Hoia mahl alles. Lisa apelsinitükid peedile ning sega korralikult läbi. Serveeri ohtra peterselliga ning puista peale veidi röstitud kõrvitsaseemneid ning suitsustatud paprikapulbrit

Peedi-apelsinisalat

FOTO: Shutterstock

Suitsujuustu-porgandisalat õuntega

Vaja läheb:

  • 400 g suitsujuustu
  • 400 g õuna
  • 3 suurt porgandit
  • 3-4 dl majoneesi

Lõika kooritud õunad ja suitsujuust väikesteks kuubikuteks. Riivi porgandeid jämeda riiviga ning sega kõik koostisained majoneesiga läbi. Serveeri kohe!

Head isu!

Pilt on illustratiivne.

FOTO: Shutterstock