Südamevalu võib tõesti tappa

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Pikaajaline uurimus näitas, et 16. sajandi luuletajatel oli õigus – armastusest põhjustatud südamevalu võib tõesti olla surmav, kirjutas shine.yahoo.com.

Mees sureb ja loetud päevad hiljem sureb ka naine. Ema saab pärast lapse kaotust tugeva südameataki. Need on traagilised näiteid, mis räägivad tugevast seosest inimeste vahel ning uurimuse kohaselt on need sidemed tugevamad kui varem arvatud.

Varasemad uurimused on leidnud seoseid südameprobleemide ja leinaperioodi vahel. Jaapani kardioloogid tuvastasid taolise seose esimesena 1990ndal aastal. Uue uurimuse tulemus väidab aga, et leinaval inimesel on pärast kalli inimese surma 21 korda suurem oht südameatakiks.

Bostoni Beth Israeli diakonissi meditsiinikeskuse arstid jälgisid kaht tuhandet südameatakiga patsienti viie aasta jooksul. Südamehaigustega patsiendid olid kõrge atakiriskiga, kuid nende kõrval olid suure riskiga ka inimesed, kelle südamed olid korras. Nendel oli kõige suurem oht atakiks mõned päevad pärast väga lähedase inimese surma.

Arvestades lähedase surmaga kaasnevaid erakordseid tundeid – depressioon, raev, ärevus, on südameataki risk ka loogiline. Kõrgenenud südamepekslemine, vererõhk, stressihormoonide ja adrenaliini laviin ning tõusnud oht vereklompide tekkeks on kõik emotisonaalse kaose füüsilised kõrvalmõjud.

Risk on kõige suurem naiste hulgas. Üks teine novembris avaldatud uurimus leidis, et naistel on armastatud inimest leinates 7,5 korda kõrgem risk südameatakki saada. Alla 55-aastastel naistel on see risk isegi 9,5.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles