10 reeglit ning seadust, millele briti siniverelised alluma ei pea

Triin Sepp
, Sõbranna.ee toimetaja
Copy
Kuninganna Elizabeth II tähistamas oma teist, avalikku sünnipäeva käesoleva aasta 13. juunil.
Kuninganna Elizabeth II tähistamas oma teist, avalikku sünnipäeva käesoleva aasta 13. juunil. Foto: Pool/ZUMAPRESS.com/Scanpix

Kuigi Suurbritannia kuninglikul perekonnal on lademetes reegleid, mida nad igapäevaselt piinliku täpsusega järgima peavad, siis mitmeid «päris» seadusi saavad nad südamerahuga eirata, kirjutab Insider.

Kuninganna Elizabeth II-st ei saa arreteerida, kriminaal- ega tsiviiluurimise alla panna, seega ei pea ta põhimõtteliselt seadust järgima.

Kuninganna naudib valitsejatele mõeldud immuunsust, seega ei saa teda ei tsiviil- ega kriminaaluurimistes vastutusele võtta. Sisuliselt võiks Elizabeth lausa lugematul hulgal kuritegusid sooritada ning keegi ei saaks midagi ette võtta.

Kuningliku perekonna ametlikul veebilehel öeldakse selle teema kohta aga järgmist: «Kuigi kuninganna kui eraisiku suhtes ei saa Suurbritannia seaduste kohaselt alustada ei tsiviil- ega kriminaalmenetlusi, jälgib majesteet ometi hoolikalt, et ükski tema tegevus seadustega vastuolus ei oleks.»

Kuninglik pere ei pea järgima ametlikke kiiruspiiranguid, ent seda vaid siis, kui nad täidavad ametlikke kuninglikke kohustusi ning sõidavad politseieskordiga.

Kui kuningannat, peaministrit või teisi kuningliku perekonna liikmeid sõidutatakse politseieskordiga ametlikke kuninglikke kohustusi täitma, siis võivad nad sõita nii kiiresti või aeglaselt kui soovivad.

Suurbritannia seadused lubavad politseil, tuletõrjel, kiirabil ning teiste õiguskaitseorganite sõidukitel kiiruspiirangutest mitte kinni pidada ning kuna kuninglikku pere sõidukeid  saadab ametlike kohustuste täitmisel alati politseieskort, siis ei pea nad kunagi kiiruspiirangutele alluma.

Kuninganna ei pea reisimisel passi kasutama.

Kõik Suurbritannia passid on välja antud kuninganna nime alt. Selle tagajärjel ei pea aga kuninganna ise reisides oma passi kaasas kandma, ent see reegel kehtib vaid talle endale. Teised kuningliku pere liikmed, näiteks prints Philip või prints Charles peavad oma passid ikkagi endaga kaasa võtma.

Elizabeth II-lt ei nõuta juhiluba.

Isegi kui kuninganna politsei poolt näiteks kiiruse ületamise eest rajalt maha võetakse, ei oleks naisel juhiluba, mida näidata. 18-aastaselt koolitati kuninganna Elizabeth II Teise maailmasõja ajal Naiste Territoriaalses Abiteenistuses välja mehhaanikuks ning autojuhiks. Sellest ajast saati ei ole kuninganna pidanud kunagi endale juhiluba taotlema ning ta võib sõita ilma numbrimärgita.

Kuningliku perekonna liikmed ei pea oma ametlikke perekonnanimesid kasutama.

Kuigi tehniliselt on kõigil kuningliku pere liikmetel tavaliste kodanikega sarnaselt perekonnanimed, ei pea nad neid kasutama. Enne 1917. aastat ei olnud briti siniverelistel üldse perekonnanime, ent nüüd kannavad kuninganna Elizabethi ja prints Philipi meesliini järeltulijad perenime Mountbatten-Windsor.

Kuningannal on automaatne hoolduõigus kõigi oma järeltulijate ning lapselaste üle.

Kui tavalised vanavanemad peavad oma lapselaste hooldusõiguse saamiseks taotlema seda läbi kohtusüsteemi, siis kuninganna Elizabethil on ametlik hooldusõigus kõigi oma lapselaste üle, sealhulgas ka prints Williami ning Kate Middletoni kolme lapse, prints George'i, printsess Charlotte'i ning prints Louisi üle.

See 300-aasta vanune reegel võib tunduda veider ning kuigi on üsna ebatõenäoline, et kuninganna oma lapselapsed nende pärisvanemate käest ära võtaks, on siiski tegemist seadusega, mis ikka veel kehtib.

Kuningliku pere liikmed ei pea teatud juhtudel makse maksma.

Kuigi seaduste kohaselt ei pea kuninganna Elizabeth II makse maksma, teeb ta siiski vabatahtlikke makseid oma sissetuleku, varade ning tulude pealt, mida ta ametlikuks otstarbeks ei kasuta. Ka mitmed teised kuningliku pere sissetulekud, näiteks prints Charles'i sissetulek Cornwalli hertsogkonnast, ei kuulu samuti maksustamisele.

Siniverelised ei pea ka vandekohtunikeks käima.

Veel ühe üllatava kuningliku hüvena ei pea kuningliku pere liikmed käima vandekohtunikeks. Teisi Suurbritannia kodanikke ootab sellest kodanikukohustusest kõrvale hoidmise eest kui 1000 naela suurune rahatrahv.

Kuigi oma sünnipäeva aastas mitu korda tähistamine ei ole ebaseaduslik, siis pole see ometi tavaline - kui sa pole just kuninganna Elizabeth II.

Kuningliku pere ametliku veebilehe kohaselt tähistab kuninganna igal aastal kahte sünnipäeva: oma tegelikku sünnipäeva 21. aprillil ning oma teist, ametlikku ja üldsusele suunatud sünnipäeva juunikuu teisel laupäeval.

Selleks on lihtne, ent naljakas põhjus. Läbi mitmete põlvkondade on valitsejad tähistanud oma avalikke sünnipäevi hoopis teisel kuupäeval, eriti siis kui nende tegelikud sünnipäevad langevad sügisesse või talve. Seda kõike selleks, et suurendada hea ilma tõenäosust tähistamise päeval, mil monarhi auks leiab aset iga-aastane paraad «Trooping the Colour».

Kuninglik majapidamine ei pea järgima ka teabevabaduse seadust.

«Teabevabaduse seaduse (ingl. Freedom Of Information Act) kohaselt ei ole kuninglik majapidamine avalik institutsioon, seega ei pea see ka selle seaduse tingimustele alluma,» seisab kuningliku pere ametlikul veebisaidil. See reegel lubab kuninglikule perele oma igapäevastes tegemistes ning finantsotsustes rohkem privaatsust. 

Seetõttu ei tohi Suurbritannia avalikkus kuninglikult majapidamiselt küsida detailset infot näiteks selle kohta, kuidas nad maksumaksjate raha kulutavad ning mil määral kuningliku pere liikmed riigi poliitikasse sekkuvad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles