Ekspert selgitab: kas poest ostetud uued riided tuleb enne kandmist pesta või mitte

Marju Ränk
, Sõbranna.ee toimetaja
Copy
Foto: Shutterstock

Tõenäoliselt ei mõtle just paljud sellele, kus tema värskelt garderoobi jõudnud riideese enne on olnud. Kes on seda selga proovinud, kas ese on maas vedelenud jne. Sageli ei mõelda, kas uus ese tuleks enne esmakordset kandmist masinas puhtaks pesta või mitte, kirjutab Today.

Columbia ülikooli meditsiinikeskuse dermatoloogiaprofessor Donald Belsito sõnul ei pruugi kõik riided olla sugugi puhtad, ehkki näevad säravad välja. Belsito selgitab, kuidas riietes sisalduvad värvained ja formaldehüüdvaigud võivad osadel inimestel põhjustada nahaärritust ja teistel tugevaid allergilisi reaktsioone. Need pole ainsad võimalikud miinused, mil paned pesemata uued riided kohe selga.

«Olen näinud, kuidas täid liiguvad riiete kaudu ühelt inimesele teisele ja on ka teisi nahahaiguseid, mis võivad rõivaste kaudu endasi kanduda. Veel olen näinud, kuidas sügelised sedasi edasi kanduvad,» ütleb Belsito. Riietuskabiinid pole ainsad kohad, kus kõik inimesed riietega kokku puutuvad. Pole võimalik kindlalt öelda, kui paljud on su ostetud pluusi või kleiti käsitlenud ja näppinud.

Dermatoloogi soovitusel tuleks poest ostetud uusi riideid vähemalt üks kord enne selga panemist pesta. Belsito ise peseb uusi rõivad enne kandmist koguni kaks korda. «Hügieeni mõttes on seda hea teha. Nahaarstina olen näinud päris jubedaid juhtumeid ja ma ei taha enda peal riskida,» otsustas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles