6 fakti nahavähist, mida paljud ei tea või eiravad

Marju Ränk
, Sõbranna.ee toimetaja
Copy
Foto: Shutterstock

Eestis on nahavähi sageduseks 42 haigusjuhtu 100 000 elaniku kohta aastas. Samas kui Havail on see arv 480 haigusjuhtu 100 000 elaniku kohta. Siit loost leiad mõned vähetuntud faktid nahavähi kohta, mida peaksid meeles pidama, vahendab The Healthy.

Nahavähk võib ka silma lüüa

Melanoom võib silma sisse tedretähnina tekkida. Näiteks Ameerikas diagnoositakse igal aastal 2000 uut silmamelanoomi juhtu. Sageli võib silma tekkinud melanoom märkamatuks jääda.

Nahavähk võib areneda ka seal, kuhu päike ei paista

Tundub ebaõiglasena, aga nahavähk võib areneda ka sellistes kohtades nagu peenise alaosas, tupe sees või tuharate piirkonnas. Dermatoloogid kontrollivad tavaliselt ka varbaid, sest melanoom võib seal ilmneda. Näiteks laulja Bob Marley suri varbal oleva melanoomi tõttu.

Tume nahk pole melanoomi eest kaitstud

Tumedama nahaga inimestel võib nahavähk harvem esineda, kuid avastamise hetkeks võib see olla juba kaugele arenenud ja raskemini ravitav. Nahavähifondi andmetel on mustanahaliste hinnanguline viie aasta melanoomi ellujäämise määr 69%, valgete puhul aga 93%.

Jälgi sünnimärke

Siin on mõned muutused, mida tähele panna:

  • asümeetria - servad on ebakorrapärased
  • värv - toon ei ole ühtlane ja võib sisaldada musta ning pruuni varjundit (vahel ka roosat, valget või sinist)
  • läbimõõt - sünnimärk on suurem kui pliiatsi kustutuskumm

Päikesest tingitud UV-kiirgus pole ainus nahavähi põhjus

Päikesest tulenev kiirgus on küll peamine nahavähi tekke põhjus, aga ka geneetika mängib rolli. Kui keegi sinu perekonnast on võidelnud nahavähiga, võib sul olla suurem risk. Teine riskifaktor on see, kui oled kunagi pidanud pärast elundisiirdamist võtma imunosupressante, kuna ravimid pärsivad immuunsust.

Inimesed ei kasuta siiani piisavalt päikesekaitsetooteid

Hoolimata sellest, kui palju nahavähi riskidest kõikjal räägitakse, kasutab päikesekaitsekreeme liiga vähe inimesi. Kreem tuleb kindlasti 15 minutit enne päikesevalguse kätte minemist peale määrida. Kreemi tuleb alati iga kahe tunni tagant või pärast ujumist uuendada. Vali kreem, mille SPF on vähemalt 30.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles