Käes on suvi ning vaikselt on saabunud imeline aeg, mil saame valmistada erinevaid toite suurepärasest komponendist nimega suvikõrvits. Täna jagame teiega viite imelist retsepti, mida perele suvikõrvitsast valmistada.

Suvikõrvitsasai

Vaja läheb:

  • 1tk keskmist riivitud suvikõrvitsat
  • 3 muna
  • 1 sidrunit
  • 1,25 dl õli
  • 7 dl nisujahu
  • 2 tl küpsetuspulbrit
  • 1 tl soola
  • 1,25 dl suhkrut

Valmistamine:

Pese sidrun puhtaks ning riivi koor peene riiviga. Pigista välja kogu sidrunis olev mahl. Klopi lahti munad, lisa sellele riivitud suvikõrvits, õli, sool, suhkur ning sidrunimahl ja -koor. Viimasena lisa jahu ja küpsetuspulber ning sega kõik ühtlaseks seguks. Kalla taigen leiva- või keeksivormi ning küpseta 180-kraadises ahjus umbes 50 minutit.

Suvikõrvitsasai

FOTO: Shutterstock

Suvikõrvitsa-šampinjoni pasta

Vaja läheb:

  • 200 g pastat
  • 180 g suvikõrvitsat
  • 100 g šampinjone
  • 1 kollast paprikat
  • 1 punast paprikat
  • oliiviõli
  • 100 g tomatipastat
  • 2 küüslauguküünt
  • 1 tl kuivatatud basiilikut
  • soola, pipart
  • serveerimiseks parmesani

Valmistamine:

Keeda pasta soolaga maitsestatud vees. Kuumuta pannil õli ning prae purustatud küüslauk ja tükeldatud paprikad 4 minuti jooksul õrnalt läbi. Lisa tomatipasta ning kuumuta veel umbes 2 minutit. Lisa tükeldatud suvikõrvits, šampinjonid ja kuivatatud basiilik. Kuumuta segu kaane all umbes 30 minutit, kuni köögiviljad on kenasti pehmenenud. Sega hulka keedetud ja kurnatud pasta ning kuumuta kogu roog uuesti läbi. Maitsesta soola ja pipraga ning serveeri koos parmesaniga.

Suvikõrvitsa-šampinjoni pasta

FOTO: Shutterstock

Spinati-fetapirukas suvikõrvitsaga

Vaja läheb:

  • 250 g spinatit (sobib ka külmutatud)
  • 200 g suvikõrvitsat
  • 3 muna
  • 2 dl vahukoort
  • 200 g fetajuustu
  • 3 spl nisujahu
  • soola, pipart

Valmistamine:

Külmutatud spinati kasutamise korral sulata see enne üles ning nõruta liigne vesi välja. Värske spinati puhul kalla see keeva veega üle, nõruta ning aseta külma vette. Nõruta uuesti ning pigista üleliigne vedelik välja. Lõika suvikõrvits õhukesteks viiludeks. Klopi lahti munad ning sega hulka vahukoor ja tükeldatud feta. Sega hulka jahu, suvikõrvits ning maitsesta soola ja pipraga. Vala segu võitatud või küpsetuspaberiga kaetud 24-25 cm läbimõõduga vormi ning küpseta pirukat 200-kraadises ahjus umbes 30 minutit. Pärast ahjust välja võtmist lase sellel umbes 10 minutit taheneda.

Spinati-fetapirukas suvikõrvitsaga

FOTO: Shutterstock

Täidetud suvikõrvitsad

Vaja läheb:

  • 1 suvikõrvitsat
  • 1 sibulat
  • 100 g suitsupekki
  • 2 keedetud kartulit
  • 75 g fortejuustu

Valmistamine:

Lõika suvikõrvits pikkupidi pooleks ning eemalda seisu jättes seinad umbes 1 cm paksuseks. Aseta kõrvitsad võitatud vormi ning küpseta 200-kraadises ahjus 15 minutit. Samal ajal tükelda suvikõrvitsa sisu ning eemalda seemned. Prae pannil sibul ja suitsupekk ning tükelda kartulid. Sega komponendid kokku ning aseta suvikõrvitsale. Sega riivjuust riivsaiaga ning kata täidis. Küpseta 180-kraadises ahjus 15 minutit.

Täidetud suvikõrvitsad

FOTO: Shutterstock

Suvikõrvitsa-suitsujuustusupp

Vaja läheb:

  • veidi oliiviõli
  • 1 sibulat
  • 1 suur kartulit
  • 1 suvikõrvitsat
  • 1 l kana- või köögiviljapuljongit
  • 280 g suitsujuustu
  • soola ja musta pipart
  • peterselli (valikuline)
  • krutoone ehk röstitud saiakuubikuid (valikuline)

Valmistamine:

Koori ja tükelda sibul ja kartul. Aseta need pannile ning prae mõne minuti jooksul õrnalt läbi. Seejärel lisa tükeldatud suvikõrvits ning kuumuta segu segades. Lisa kuum puljong ning keeda suppi tasasel tulel, kuni kõik koostisosad on pehmenenud. Püreesta supp koos riivitud suitsujuustuga ühtlaseks ning kuumuta uuesti keemiseni. Maitsesta soola ja pipraga ning serveeri koos peterselli ja röstitud saiakuubikutega.

Head isu!

Suvikõrvitsa-juustusupp

FOTO: Shutterstock