RETSEPTID ⟩ Suvine kosutus: 5 külmsuppi

Asendamatud toidud kuumalaine ajal - külmsupid. Foto: Shutterstock
Elis Vaiksaar
, Sõbranna.ee reporter
Copy

Kuumal suvel eelistatakse pigem külma toitu. Selle pärast tutvustame sulle täna viite imemaitsvat suppi, mida serveeritakse alati külmalt.

Suvine peedi külmsupp keefiriga

Vaja läheb:

  • 400 g keedetud peeti
  • 150 g keedetud kartulit
  • 2 keedetud muna
  • 2 värsket kurki
  • 1 l keefirit
  • värsket tilli
  • sibulapealseid
  • soola

Valmistamine:

Lõika peedid, kartulid, munad ja kurk ühesuurusteks kuubikuteks. Vala peale keefir ning sega supp korralikult läbi. Maitsesta soolaga ning aseta supp külmkappi tahenema. Serveeri koos hakitud tilli ja sibulapealsetega.

Suvine peedi külmsupp keefiriga
Suvine peedi külmsupp keefiriga Foto: Shutterstock

Okroška

Vaja läheb:

  • 1l keefiri
  • 1 tomatit
  • 100 g kurki
  • 3 hapukurki
  • 4-5 keedetud kartulit
  • 4 redist
  • 4 keedetud muna
  • küüslaugupipart või 1 purustatud küüslauguküünt
  • oliiviõli (võib olla maitsestatud)
  • soola, suhkrut
  • tilli, peterselli, rohelist sibulat

Valmistamine:

Koori ja lõika kurk peenikesteks ribadeks. Tükelda hapukurk, tomat, redis, kartulid ja keedetud munad ning aseta kõik ühte suurde kaussi. Maitsesta küüslaugupipra, soola ja suhkruga ning vala segu kergelt oliiviõliga üle. Sega supp kenasti läbi ning aseta 20 minutiks külmkappi maitsestuma. Seejärel lisa till, petersell ja roheline sibul. Kalla peale kogu keefir ning sega supp korralikult läbi. Vajadusel võid lisaks maitsestada soola ja suhkruga. Kaunista vastavalt maitsele ning serveeri külmalt.

Suvine okroška.
Suvine okroška. Foto: Shutterstock

Külm tomatisupp itaalia moodi

Vaja läheb:

  • 1.5 kg küpseid tomateid
  • 2 spl hakitud küüslauku
  • 1 dl oliiviõli
  • 0.5 dl hakitud värsket basiilikut
  • 2 spl hakitud värsket peterselli
  • 0.5 tl hakitud tšillit või näpuotsaga tšillihelbeid
  • 2 spl palsamiäädikat (balsamico)
  • 1 tl soola

Valmistamine:

Lõika tomatid suuremateks tükkideks ning pigista käte vahel pudruks. Sega kausis kõik koostisosad peale soola ning lase supil 30 minutit toatemperatuuril maitsestuda. Lisa sool vahetult enne serveerimist.

Tomati külmsupp Itaalia moodi.
Tomati külmsupp Itaalia moodi. Foto: Shutterstock

Külm köögiviljasupp

  • 1 l keefiri või jogurtit
  • 2-3 keedetud muna
  • 1 klaasi hakitud värsket kurki
  • 1 klaasi hakitud salatkressi
  • 4 spl hakitud sinki või seapraadi
  • 1 sl hakitud tilli
  • 2 sl hakitud rohelist sibulat
  • soola, suhkrut

Valmistamine:

Tükelda köögiviljad ja muna. Sega need omavahel kokku ning lisa keefir või jogurt. Maitsesta ja sega supp uuest korralikult läbi. Serveerimisel kaunista meelepärase maitserohelisega.

Külm köögiviljasupp.
Külm köögiviljasupp. Foto: Shutterstock

Külm kurgisupp

Vaja läheb:

  • 300 g kooritud värsket kurki
  • 1 kg kooritud soolakurk
  • 2 spl valget veiniäädikat
  • 1 dl vett
  • 1 küüslauguküüs
  • 0.5 peenestatud sibulat
  • soola ja valget pipart
  • tilk Tabascot
  • värsket aed-harakputke

 Valmistamine:

Püreesta värske kurk, soolakurk, küüslauk, sibul, vesi ja maitseained köögikombainis. Serveeri külmalt ja kaunista hakitud kurgi ning meelepärase maitserohelisega.

Külm kurgisupp
Külm kurgisupp Foto: Shutterstock
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles