Kui mees on nendes kolmes asjas halb, on ta tõenäoliselt salanartsissist

Triin Sepp
, Sõbranna.ee toimetaja
Copy
Kas ka sinu kaaslane on salanartsissist?
Kas ka sinu kaaslane on salanartsissist? Foto: Andrea Piacquadio from Pexels

Sa ei suuda küll täpselt paika panna, ent miski justkui pole su uue silmarõõmuga hästi. Ta kas eirab su tundeid, ei pea neid tähelepanu vääriliseks või ei kuula ta sind sootuks, kirjutab Your Tango.

Kõik, mida sina koged, ei ole kunagi nii keeruline, kui need asjad, mida tema läbi elab. Sulle tundub, kõik keerleb kogu aeg vaid tema ümber. Ta võib sind isegi petta ning ikka kuidagi ennast selles olukorras ohvriks mängida. Ühelgi ta sõbral pole tema kohta midagi halba öelda, ainult kiitvaid sõnu.

Ta teab täpselt, mida teha, et teda ümbritsevaid inimesi passiivselt manipuleerida. Ent suletud uste taga loobib ta hinnanguid kõigi inimeste pihta, kellega tundus hästi läbi saavat, tihti rebides neid sõnadega lausa tükkideks. Kindlasti ajendab see sind mõtlema, et huvitav, mida ta sinust tegelikult arvab. Tõde on see, et tema sees elab koletis.

Klassikalist nartsissisti on väga kerge ära tunda, ent mõnikord oskavad nad end suurepäraselt maskeerida. Ka sinu tundlik introvertlik mees võib tegelikult olla salanartsissist. Psühholoog Elinor Greenberg avaldab kolm märki, mille abil on võimalik neid ära tunda. Vihje: tema tegude analüüsimise asemel heida pilk hoopis neile asjadele, mida ta teha ei suuda.

Kes on salanartsissist?

Klassikalisest ekshibitsionistlikust nartsissistist, kes otsib rambivalgust ning annab avalikult oma väidetavast erilisusest märku, erineb salanartsissist selle poolest, et teda on lapsest saati õpetatud enesele tähelepanu tõmbamist vältima. Mõnel neist ei ole ka piisavalt temperamenti, et ilmselgelt ja ekstravertselt oma nartsissismi välja näidata.

Lapsena selliseid inimesi tavaliselt karistati või alahinnati oma saavutustega kiitlemise pärast. Ometi on neil samad taustprobleemid, mida märkame ka ekshibitsionistliku nartsissisti puhul:

  • Ebastabiilne enesekindlus.
  • Vähe või üldse mitte emotsionaalset empaatiavõimet.
  • Terav arusaam staatustest ja hierarhiatest ning kõigi inimeste asetusest neis.
  • Soov olla eriline ning teistest inimestest parem.
  • Suutmatus näha ennast ja teisi realistlikul ja stabiilsel viisil, mis seisneb inimese tajumises tervikuna koos tema heade ja halbade omadustega.
  • Suutmatus hoida positiivset emotsionaalset sidet inimestega, kellest nad hoolivad, kui nad on vihased, pettunud, haiget saanud või frustreeritud.

Mõned asjad, millega salanartsissistidel on keeruline toime tulla

1. Avalik esinemine

Tõenäoliselt on nende jaoks väga hirmus ning ebameeldiv pidada kõnet iseenda ja/või oma saavutuste kohta.

2. Grupi tähelepanu keskpunktis olemine

Enamik salanartsissiste ei tunne ennast rambivalguses mugavalt. Nad tunnevad end liiga paljastatu ning haavatavana, kardavad, et neid võidakse alaväärtustada või kuidagiviisi saamatuna paljastada.

3. Ekshibitsionistliku nartsissistiga avalikku konflikti astumine

See kombineerib nende kaks suurimat hirmu: rambivalguses olemise ning avaliku alaväärtustamisega riskimise.

Kokkuvõte

Termin «salanartsissist» ise viitab tugevalt sellele, et sellised inimesed eelistavad hoida madalat profiili ning nende nartsissistlikud omadused avalduvad peidetumal moel. Kõik, mis tõmbab nende peale tugeva ja karmi rambivalguse, tekitab neis hirmu ning seetõttu väldivad salanartsissistid kõiki olukordi, kus selline risk tekkida võib.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles