ŠOKEERIV ⟩ Põhjus, miks ei tohi nutitelefoni magamistoas laadida

Marju Ränk
, Sõbranna.ee toimetaja
Copy
Foto: Shutterstock

Hispaanias tehtud uuringus selgus üllatav tõsiasi: nimelt kui laed oma mobiiltelefoni magamistoas, võid kaalus juurde võtta. Paraku ei käi see ainult mobliitelefonist kiirgava valgustulukese kohta. Ka öölambi, teleri või sülearvuti valgus annavad samu tulemusi.

Uuringu põhjal selgus, et telefoni- ja sülearvuti ekraanilt, telerist ja tänavavalgustusest tulenev kunstlik valgus takistab kehas rasvumise vastu võitleva hormooni väljatöötamist. Uuringust teatanud The Independent väitis, et see hormoon (melatoniin) on vajalik unerütmi reguleerimiseks ja ainevahetuse kiirendamiseks.

Rasvunud rottidega tehtud katsed näitasid, et suurenenud melatoniini tarbimine põhjustas närilistel kehakaalu langust ja võitles ka II tüübi diabeediga. Tõepoolest, teadlased usuvad, et sellel võib olla sarnane mõju ka inimestele.

Uuringut juhtinud professor Ahmad Agil kirjeldas hormooni vabanemist kui hormonaalset signaali, mis vabaneb öö jooksul, et ööpäevast rütmi moodustada. «Näiteks kipuvad paljud inimesed magama lambi-, teleri- või sülearvutivalguse taustal või pole aknale kardinaid ette tõmmatud,» ütleb Agil.

Oluline on proovida magada täielikus pimeduses, et melatoniini tootmine ei oleks häiritud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles