Inglise mees katsetas 4000-aastaselt kivitahvlilt pärinevaid retsepte

Elis Vaiksaar
, Sõbranna.ee reporter
Copy
Inglise mees katsetas 4000-aastaselt kivitahvlilt pärinevaid retsepte.
Inglise mees katsetas 4000-aastaselt kivitahvlilt pärinevaid retsepte. Foto: Shutterstock

Sotsiaalmeedia on taas kihama löönud, kuid sel korral pole peategelaseks ükski kuulsus ega tulnukad, vaid hoopis Babüloonia kivitahvlilt pärinevaid retsept, vahendab The Indian Express.

Mõnda aega tagasi raputas maailma see, kui katsetati maapähkli leiva retsepti, mis väidetavalt pärines 1929. aastal aset leidnud Ülemaailmse majanduskriisi ajast. Pärast seda hakkasid paljud inimesed eksperimenteerima väga vanade retseptidega. Neist mõned jagasid oma tulemusi ka erinevates sotsiaalmeedia kanalites.

Üks neist oli Suurbritanniast pärit Bill Sutherland, kes postitas oma Twitteri kontole, et katsetas kodus retsepte, mis väidetavalt on pärit 4000 aasta vanuselt Babüloonia kivitahvlilt. Nimelt räägib mees, et retsept pärineb aastast 1750 eKr, mis on kirjas ka tahvlil.

Kõik sai alguse kevadel alanud eriolukorrast ning sellega kaasnenud igavusest, mis Billi hinge vähehaaval närima hakkas. Mees jätab saladuseks asjaolu, kus kohast ta need igivanad retseptid sai, kuid julgeb väita, et tegemist on siiani kõige vanemate praeguseni säilinud retseptidega.

28. juunil kirjutas Bill oma Twitteri kontole: «Süüdistan selles natuke eriolukorda, aga mõningatel põhjustel otsustasin proovida katsetada Babüloni kivitahvlilt pärinevaid retsepte, mis on säilinud 1750. aastast eKr. Alguses tundun, et lähen selle «kõige vanem Mesopotaamiast pärinev toit, mida eales söönd olen» mõttega alt.»

Üks roog, mida mees proovis, kannab nime Tuh´u, mis on teadaolevalt üks vanimaid retsepte kogu maailmas. Toit sarnaneb suuresti hautisele. «Minu arust näeb see suurepärane välja ning on väga maitserohke. Arvan, et oleksin seda natuke kauem hautama,» nentis mees.


Järgmise roa kohta rääkis mees, et pruunistas porrut ja kevadisi sibulaid ning segas neid purustatud purukattega. Tema jaoks jäi antud roog küllaltki igavaks.

Viimasest toidust rääkides, tunnistas mees, et tegi natukene sohki. «Kasutasin toidu valmistamisel rohkem tomatikastet kui lambaverd. Omapärane, aga maitsev, tiheda tekstuuriga ja maitseterohke supp,» lisas mees lõpetuseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles