4 toitu, mis su aju teravana hoiavad

Triin Sepp
, Sõbranna.ee toimetaja
Copy
Mõne toidu söömine aitab ka sinu aju teravana hoida.
Mõne toidu söömine aitab ka sinu aju teravana hoida. Foto: Lisa Fotios from Pexels

Toidu ning aju tervise vaheline seos ei ole midagi uut, kirjutab Well+Good. Arstid on juba ammu uskunud, et ajule õigete toitainete pakkumine aitab tõsta su vaimset energiataset, vähendab ajuuduseid hetki ning võitleb haigustega.

Uute uuringutega on teadlased jõudnud järeldusele, millised on neli kõige tähtsamat toidugruppi, mis aitavad aju teravana hoida ning seda ka vananemisest tingitud mäluprobleemide ning muude hädade käest päästa.

Teadusuuring viidi läbi Kanadas, selles osales pea 9000 keskealist ja vanemat inimest ning selle tulemuste kohaselt kogesid inimesed, kes sõid vähem puu- ja juurvilju, pähkleid ning kaunvilju (nt oad, herned ja läätsed), kogesid suurema tõenäosusega vananemisest tingitud probleeme tunnetuse ja mäluga.

Tulemusteni jõudmiseks kasutasid teadlased sõnasoravuse testi, kus osalejatel paluti nimetatada võimalikult palju mingisse kategooriasse kuuluvaid sõnu. Mäluprobleemide riski suurendasid veelgi osaleja vallalisus, kehvem sotsiaalmajanduslik seis ning kõrge vererõhk. 

Uued tulemused sobituvad hästi varasemate toitumise ning ajutöö seoseid uurivate teadustööde konteksti. Teadlased on näiteks juba päris kaua teadnud, et oomega-3 rasvhapped parandavad mälu tööd ning inimese kognitiivseid võimeid. Teised uuringud on näidanud ka seda, et just mustikad aitavad aju mälukeskuses aktiivsust suurendada ning need teadmised on tegelikult alles algus.

Kui ka sul tekkis huvi oma aju teravdada ning tulevikus võimalikke mäluprobleeme vähendada, siis võid alustada sellest, et sööd iga päev soovitatud koguse puu- ja juurvilju (viis peotäit) ning viskad oma salatitesse läätsi, herneid või natuke pähkleid. Kaunvilju saad näiteks köögiviljadega läätsepastast ning lihtne on vahepalana süüa ka paar peotäit marju.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles