Kodumaine supertoit: 7 põhjust, miks mustikad su tervisele head on

FOTO: Shutterstock

Metsaalused sinetavad mustikatest, seega on praegu just parim aeg meelde tuletada, miks meie kodumaine supertoit mustikas on üks väärt mari.

Artikkel kuulatav
Postimees digipaketi tellijatele
Tellijale Tellijale

Põhja-Ameerikas, Skandinaavias ja Aasias looduslikult lokkavad metsikud marjad on olnud inimeste lemmikud juba iidsetest aegadest saadik. Tänu oma hapukale maitsele sobivad nad ideaalselt nii hautistesse, suppidesse kui ka liha paariliseks, rääkimata siis magusatest roogadest. Efektse välimuse tõttu muudavad nad ka toitude garneerimise oluliselt lustakamaks.

Põhja-Ameerika põliselanikud kutsusid mustikaid tähemarjadeks – nad uskusid, et mustikad on looja kingitus. Erinevaid taime osi kasutati rahvameditsiinis – lehtedest tehti teed, kuna see usuti verd puhastavat. Marjamahlaga aga raviti köha ja külmetust, talveks aga marjad kuivatati. Koloniseerimisajastul said mustikad veelgi populaarsemaks, kuna õpiti ära nende pikemaajaline säilitamine.