Tahad õhtust näopesu vahele jätta? Loe siit, mida see endaga kaasa toob

Triin Sepp
, Sõbranna.ee toimetaja
Copy
Mis juhtub nahaga, kui õhtune pesukord vahele jätta?
Mis juhtub nahaga, kui õhtune pesukord vahele jätta? Foto: Tembela Bohle from Pexels

Pärast pikka päevatäit tööd ning kõiksuguseid muid toimetusi võid tahta vajuda voodisse, nii et sa sa nägu ei pese ega puhasta. Mis on kõige hullem, mis siis ikkagi juhtuda saab?

Eriti kui püsisid valdava osa päevast kodus, ei kandnud sa seetõttu ilmselt meiki ega puutunud kokku õhusaaste ja muu keskkonnast lähtuva räpaga. Kui nägu mustaks ei saanud, siis pole ju vaja seda ka pesta? Nahaarstide sõnul on igaõhtune puhastus aga sama oluline ka neil päevil, mil sa majaseinte vahelt ei lahku.

Isegi kui veedad aega vaid siseruumides ning sedagi meigivabalt, siis päeva lõpuks koguneb su nahale ikkagi piisavalt aineid, mida enne magama heitmist sealt maha pesta. «Näo pesemine eemaldab sellelt liigse rasu ning surnud naharakud, mis aitab poore puhastada ning nende ummistumist ennetada,» selgitab dermatoloog Morgan Rabach.

Ummistunud poorid on aga näonaha kõige suuremad vaenlased, sest nad on vistrike peamiseks põhjustajaks. «Näo puhastamise abil saad lahti ka kõiksugusest muust keskonnasaastest, mis võib muidu kaasa tuua naharakkude oksüdatiivset kahjustumist või stressi, lisaks eemaldab puhastusprotsess bakterid ning pärmseened, mis muidu nahal kolooniaid moodustada võivad.»

Nahaarstide sõnul on hommikuse puhastamise vahelejätmine üsna okei, ent õhtul ei tohiks seda küll mingi hinna eest puhastamata jätta. «Ma arvan, et mõlemad pesukorrad on olulised, ent kui peaksin valima, siis ilmselt tuleks õhtust puhastust olulisemaks pidada, sest just siis eemaldad päeva jooksul kogunenud mustuse, saaste, rasu ja teised ebapuhtused,» selgitab teine dermatoloog Hadley King.

Dr Rabach lisab, et kuna on suurem tõenäosus, et kogud oma näole higi- ja rasukihi just päevasel ajal, siis on õhtune puhastus olulisem, sest sa ei taha, et see mustus terve öö su näol istuks ning poore ummistaks. Ta toob välja ka teise olulise põhjuse. «Õhtune nahapuhastus aitab öösel ka kreemide aktiivseid koostisosi paremini imendada,» selgitab dr Rabach, lisades, et nende puhtale nahale kandmine tõhustab kõigi kreemide, geelide ja seerumite toimet.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles