Tänavu 8. juulil kirjutas Tarmo Vahter Eesti Ekspressis järelehüüde konstruktorile, teadlasele, publitsistile ja Eesti Jaapani suursaadikule Mark Sinisoole ning jutustas, kuidas nad Ekspressi toimetuses olid aastaid püüdnud välja selgitada saladust, kas Mark Sinisoo oli silmapaistva Eesti ärimehe Joakim Puhki poeg. Sellisest võimalusest oli pajatanud oma raamatus «Viru tänav ja teised» Erika Aulik: «Räägitakse, et Joakim Puhk olevat Alfred Sinisoffile [Sinisoo nimi enne eestistamist] maksnud üks miljon senti selle eest, et ta võttis tema ebaseadusliku poja oma nimele.»

Tarmo Vahter tõdes, et vaatamata oma isiklikule tutvusele, ei õnnestunud tal Mark Sinisoolt selle kohta kinnitust saada. Kuni Vahter täiesti juhuslikult luges rahvusarhiivis NKVD poolt koostatud Joakim Puhki uurimistoimikut. Ülekuulamise protokolli juures olnud ankeet perekonnaseisuandmetega ja seal olnud märgitud Mark Sinisoo tema pojana, tõenduseks all Joakimi enda allkiri.

Olgu selle isadusega kuidas on, kuid Mark Sinisoo ema polnud sugugi vähem silmapaistev naine, mida tõestavad temast kirjutatud leheküljed nii Erika Auliku kui Alfred Kalmu raamatutes.

Kommentaarid
Copy