Vähki ja lesta, kunsti ja muusikat: kuraditosin üritust Eestis, kuhu sel nädalavahetusel elu nautima minna

Pärnu Bodypaint Foto: Visit Estonia
Dagmar Lamp
, Elu24 peatoimetaja asetäitja
Copy

Sel nädalavahetusel saab üle Eesti mekkida nii ehedamaid kui peenemaid maitseid, sest oma aiaväravad avavad mitmed kodukohvikud. Ka on nädalavahetusele koondunud põnevaid (tänava)kunsti- ja käsitööüritusi, rääkimata juba traditsioonilistest muusikafestivalidest.

Hea ja parem toidupoolis

Otsa teeb reedel, 7. augustil lahti Mustvee «Augustilummuse» kodukohvikute päev, kus külalistele pakutakse lisaks tavapärasele kohvikute menüüle Peipsi järve saadusi ning kohalikku toitu.

Foto: Wähja festival

Nii reedel kui laupäeval saab esmakordselt toimuval Wähja Festivalil Lääne-Virumaal Ao külas proovida vähiroogasid. Näkiuurimiskeskuses toimuva festivali avab kohaliku toidu laat, kus pakutakse mõistagi vähi- ja kalaroogasid, piirkonna parimaid palu ning koduseid ja puhtaid maitseid. Avatud on näkispaa oma erinevate saunadega, lapsi ootavad nukuteater ja põhuala, lisaks jagatakse teadmisi vähipüügist ja -ajaloost ning õpitakse valmistama üht korralikku vähirooga. Festivaliõhtu võtavad kokku kaks Mihklit. Restorani Teletorn peakokk Mihkel Kalbus pakub vähjapeo väärilist suvist õhtusööki ning seda naudingut saadab akustilise kavaga muusik, kirja- ja jutumees Mihkel Raud.

Wähja festival
Wähja festival Foto: Keith Karula

Kes laupäeval, 8. augustil Hiiumaal suvitab, mingu kindlasti Kõrgessaare sadamasse Lestafestivalile. Selle traditsioonilise kalapeo keskmes on hooajale kohaselt parajalt paksud kohalikud lestad. Näeb nii kalapüüki, võistlusi, esinejaid kui töötubasid ja ei puudu ka laat ja söögipoolis.

Valga-Valka kodukohvikute päev
Valga-Valka kodukohvikute päev Foto: Valga Kultuuri- ja Huvialakeskus / Visit Estonia

Hoopis teisel pool Eestit saab aga taas kodukohvikute hõrgutisi maitsta, nimelt toimub 8. augustil ka Valga-Valka kodukohvikute päev. Üheks päevaks muutub linnaruum tõeliseks meelte-elamuseks, kus 18 ühepäevakohviku huvitavad retseptid, lendlev fantaasia ja emotsioonid muudavad päeva tõeliselt nauditavaks. Enamust kohvikuist saab auto asemel külastada nii jalgrattal kui jalgsi ning kellele ökoloogiline mõtteviis omane on, see võib kohvikupäeval julgelt oma tassiga kohvijärjekorda võtta.

Pühapäeval, 9. augustil on koduaedade kohvikud avatud aga Jõgeval. Jõgeva kohvikute päeva seitsmes kohvikus pakutakse lisaks väga heale kodusele toidule elavat muusikat, toimub raamatulaat ning loetakse luulet.

Kunst ja näputöö

Pärnu gildipäevad
Pärnu gildipäevad Foto: Visit Estonia

Reedel ja laupäeval toimuvad Pärnu gildipäevad pakuvad linlastele ja linna külalistele ehedat ja ausat käsitööd, õpitubasid nii suurtele kui väikestele ning kohalikku toitu ja tasuta meelelahutusprogrammi. Festival toimub Maarja-Magdaleena Gildis, Steineri aias ja nendega piirnevatel väiksematel ajaloolistel südalinna tänavatel, mille täidavad kunsti- ja käsitööturg.

Pärnu Bodypaint
Pärnu Bodypaint Foto: Visit Estonia

Laupäev, 8. august toob Pärnusse teisegi kunstiürituse. Linnagaleriis toimuv Pärnu Bodypaint Festival toob külastajani nii antiiksed traditsioonid ja rituaalid kui kaasaegse kunstivormi. Maalimistöödega alustatakse kl 16 ning kl 22 algab kehamaalingute šõu.

Pühapäeval, 9. augustil on käsitööliste pidupäev – Haapsalu Pitsipäev. Esitletakse pitsilisi kudumeid, avatud on Pitsikohvik koduküpsetistega, kus võib ka ise julgelt vardad välja võtta ning kuduma hakata. Kl 12-15 toimub sealsamas, Haapsalu Pitsikeskuses, traditsiooniline kudumisvõistlus, kus võistlejail tuleb kolme tunni jooksul kududa ja viimistleda skeemi järgi kootud tööproov. Registreerumine kohapeal.

Ei jää kunstist ilma Ida-Eestigi. Kolmandat aastat toimuv liikuv tänavakunstifestival Rural Urban Art on seekord suundunud Ida-Virumaale, kuhu saabub kümmekond kunstnikku Eestist, Prantsusmaalt, Saksamaalt, Soomest ja Ukrainast. 10.-15. augustini saab jälgida, kuidas ilmuvad seinamaalid Jõhvi ja Kohtla-Järve linnadesse!

Muusika ja film

Valge Daami aeg
Valge Daami aeg Foto: Arvo Tamula / Visit Estonia

Traditsiooniliselt on augusti täiskuule kõige lähemal oleval nädalalõpul Haapsalu vanalinn muutunud sumisevaks laadaplatsiks, kus kirev kultuuriprogramm kestab hommikust õhtuni ning pimeduse saabudes mängitakse piiskopilinnuses Valge Daami vabaõhuetendusi. Nii selgi aastal, sest 6.-9. augustil on Haapsalus Valge Daami Aeg.

Viru Folk
Viru Folk Foto: Heiko Kruus / Visit Estonia

Käsmu külas kõlavad 7.-9. augustini aga Norra viisid, sest just Norra oma viikingite, trollide ja fjordide muusikaga on Viru Folgi selleaastaseks teemaks. Lisaks muusikale filmid, teater, kirjandus ja palju muud meeliköitvat.

Leigo järvemuusika festival
Leigo järvemuusika festival Foto: Leigo talu / Visit Estonia

Leigo Järvemuusika Festival laupäeval, 8. augustil on unikaalne festival terves Euroopas – esineja ja ümbritsev loodus koos elava tulega loovad täiesti uue emotsionaalse keskkonna ning kauni looduse ja sisuka muusika liit pakuvad ainulaadseid ja kestvaid elamusi. See omakorda tuletab meelde, et klassikalist muusikat ei pea kuulama ainult sirge seljaga saalis istudes. Seekord astuvad üles Estonian Cello Ensemble, Marju Nuut ning Tiit Kikas ja keelpillikvartett audivisuaalse vaatemänguga.

Uut nädalat alustaval Tartu armastusfilmide festivalil Tartuff (10.-15. augustil), kus Tartu Raekoja plats muutub Eesti suurimaks vabaõhukinoks, tulevad näitamisele filmid, millest igaüks kõneleb otseselt või kaudselt armastusest, andes kõikidele vaatajatele võimaluse kogeda kino ja armastuse võlu. Peale selle avab Tartuff esimest korda virtuaalse kinosaali, mida saab külastada üle kogu Eesti.

Allikas: Puhka Eestis

 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles