Maanteerattur Aksel Nõmmela soovitab: kasulikud põhjused, miks eelistada jalgratast

Naine
Copy
Maanteerattur Aksel Nõmmela.
Maanteerattur Aksel Nõmmela. Foto: Hanna-Liisa Ruul/Agenda PR

Jalgrattaga liiklemine on üks lihtsaimaid viise oma elukvaliteedi parandamiseks – sellega hoiad nii tervist kui ka keskkonda, boonusena kaasnevad mitmed muud hüved. Andekas maanteerattur Aksel Nõmmela toob välja mõned head põhjused, miks kohe täna jalgratta selga istuda.

Rattasõit hoiab keha toonuses ja meele erksana

Mõõduka kiirusega rattasõit on aeroobne treening, mis aitab tugevdada immuunsüsteemi, vältida südame- ja veresoonkonnahaigusi, põletada kilokaloreid ning parandada aju töövõimekust. Sealjuures aitab rattasõit vähendada ka stressi. Lisaks treenib rattaga sõitmine sääre-, reie-, ja tuharalihaseid, tekitamata liigset koormust liigestele ning kõõlustele.

Jalgratas on keskkonnasõbralik

Autosõit aitab heitgaaside eraldumise tõttu kaasa nii kliimamuutusele kui ka üldisele õhukvaliteedi halvenemisele. Kuna jalgratas fossiilkütuseid ei kasuta, on tegemist väga loodussõbraliku liiklemisviisiga.

Jalgrattaga liiklemine säästab raha

Rattaga liiklemine tuleb kasuks ka rahakotile, kuna jalgrattasõiduks ei pea kulutama raha kütuse ostmisele. Kuigi ka jalgratas vajab aeg-ajalt hooldust ja varuosade vahetust, pole kulud üldjuhul siiski nii suured, kui autoga liiklemise ja remondi puhul.

Linnaliikluses võid säästa aega ja närve

Suuremates linnades on tipptunni ajal autode keskmine liikumiskiirus piisavalt madal. Jalgrattaga saab sama distantsi läbida ilma suurema ajakaota või suisa autodest kiiremini. Ühtlasi ei pea jalgrattaga istuma liiklusummikutes, mis säästab lisaks ajale ka närvikava. Üha enam pannakse linnaplaneerimises rõhku kergliiklusteedele, mis muudavad linnas jalgrattaga liiklemise hõlpsaks ja mugavaks.

Jalgratastega juhtub vähem õnnetusi kui autodega

ERGO kindlustuse andmetel juhtub jalgratastega oluliselt vähem õnnetusi kui autodega. Võrdluseks, et kui möödunud aastal registreeris kindlustusselts keskmiselt 800 kaskokindlustusjuhtumit ühes kuus, siis samal ajal kogu aasta vältel vaid 43 jalgratturitega seotud õnnetusjuhtumit. See muidugi ei tähenda, et rattasõit oleks päris ohutu. Oluline on kinni pidada liiklusreeglitest ning veenduda, et ratas oleks sõidukorras.

Saad kogeda looduse ilu ja vabadust

Kiire elutempo juures jääb looduseilu sageli märkamata. Kui valid sportimiseks või liiklemiseks rattasõidu, saad loodusest rohkem osa ning koged seda vahetult ja päriselt. Lisaks annab värskes õhus veeremine vabadusetunde, mida võib võrrelda lendamisega.

Jalgratas võib asendada autot

Üha sagedamini otsivad inimesed alternatiive autosõidule ning näiteks linnas liigeldes sobib jalgratas selleks hästi. Lühemate vahemaade läbimine rattaga võib olla kiirem liikumisviis kui autoga sõites. Lisaks väheneb liiklusõnnetuste risk, mis kasvab tipptundidel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles