MIS JÄRGMISEKS ⟩ Teadlaste sõnul on tee keetmiseks õige ning vale viis

Triin Sepp
, Sõbranna.ee toimetaja
Copy
Tee valmistamine.
Tee valmistamine. Foto: Nikolay Osmachko from Pexels

Teadlased üritavad meile alati õpetada, kuidas oma elu kõige paremini elada ning korraldada, kirjutab Well+Good. Nüüd võtavad nad sõna ka sel teemal, kuidas tegelikult endale tassikest teed valmistama peaks.

Kui keegi sulle külla tuleb, on ikka viisakas pakkuda talle tassike teed (või kohvi). Hea võõrustaja paneb veekannu tulele või veekeetja keema ning pakub külalisele erinevaid kapist leitavaid teevariante. Ent on palju inimesi, kes üksi kodus olles ei viitsi vee keetmisega vaeva näha ning viskavad tassitäie vett paariks minutiks mikrolaineahju, pärast mida topivad tassi teekotikese.

Tundub, et mõlema meetodiga saad sama tulemuse? Tegelikult mitte, sest tuleb välja, et ka teed on võimalik valmistada nii õigesti kui valesti. Teadlased on ametlikult kaalunud, kas parim mõte on teed teha veekeedukannu abil või siis mikrolaineahjus ning uuringutulemused avaldati AIP Advances from the American Institute of Physics nimelises teadusajakirjas.

Kaht teevalmistusmeetodit võrreldes jõudsid teadlased ühele suurele järeldusele: kui sa soojendad vett mikrolaineahjus, siis ei soojene vesi nii ühtlaselt kui veekeedukannus. Mikrouun soojendab vedelikku pealt palju rohkem kui altpoolt, ent kuna veekeedukann soojendab vett altpoolt ülespoole, siis sama probleemi ei teki.

Altpoolt soojendamist kutsutakse konvektsiooniks ning see toimib põhimõttel, et kui allpool olev vedelik soojeneb, muutub see vähem tihkeks ning tõuseb pinna poole. Seetõttu saab külmem ning raskem vesi vajuda alla, kus asub soojaelement ning protsessi korrata. Lõpptulemuseks on tassitäis vett, mis on ühtlaselt kuuma temperatuuri juures.

Seega, kui tahad oma külalisele parimat võimalikku tee-elamust pakkuda, siis kasuta kindlasti veekeedukannu või pane kann pliidile tulele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles