KOLUMN Aleksandr Popov plaanitavast laulupeoseadusest: reguleerime siis juba Pühajärve Beach Party ka ära! (1)

Aleksandr Popov
, kolumnist
Copy
Tallinn, 07.07.2019
XXVII laulu- ja XX tantsupidu „Minu arm“. Laulupeo teine päev, kontsert "Minu Arm"

XXVII Song and XX Dance Festival "My Fatherland is My Love".
XXVII Song Festival concert '"My Love" on Sunday.
Foto: Eero Vabamägi, Postimees Grupp
Tallinn, 07.07.2019 XXVII laulu- ja XX tantsupidu „Minu arm“. Laulupeo teine päev, kontsert "Minu Arm" XXVII Song and XX Dance Festival "My Fatherland is My Love". XXVII Song Festival concert '"My Love" on Sunday. Foto: Eero Vabamägi, Postimees Grupp Foto: Eero Vabamägi / Postimees

Kuuldes, et vabariigi valitsus on andnud kultuuriministrile suunise hakata välja töötama laulu- ja tantsupeo seadust, leidsin end mõttelt, et ju siis on asi ikka nii kriitiliseks läinud, et muudmoodi kui seaduse sunnijõuga, rahvast enam pittu ei saa, kirjutab kolumnist Aleksandr Popov.

Ja eks ta ole ju mõistetav, et kui pealtvaatajaid ikka piisavalt kohal pole, siis on seda va laulmist ja tantsimist päris nadi teha. Teised juba niigi proovidest näinud, kui hästi keegi tantsib, või ühislaulmistelt kuulnud, kui inglihäälselt keegi laulab. Nüüd tahaks ju rahvale kunsti tuua. Aga võta näpust – kunsti muru ja kaarealune täis, aga rahvast ei kusagil.

Samas on siin ju peitumas ka vastupidine probleem – kui ikka kõik ei taha või ei saa osa võtta, siis tuleb omajagu müttamist ette võtta, et «üleriigiline» oleks mitte ainult mõttelise tähendusega, vaid oleks ka reaalsuses väljendust leidev. Kurb oleks ju tõdeda, et laulu- ja tantsupeo osalejate suhtumine on sama leige kui valimisõigusega isikute oma. Teoorias on laulu- ja tantsuhuvilisi palju, aga praktikas annab end näole vaid pisku sellest massist, mis tegelikult olema peaks. Mida vähem on põhjuseid vabanduste otsimiseks, seada kindlam on laulu ja tantsu tulevik.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles