Nädalavahetus kutsub muusika- ja valgusfestivalidele, aga ka nautima mõnusaid kohvikupäevi üle kogu Eestimaa

Naine
Copy
Narva Linna Arenduse ja Ökonoomika Amet
Narva Linna Arenduse ja Ökonoomika Amet Foto: Puhka Eestis

Ilusad augustikuu ilmad lubavad suve jätkuvalt nautida, sealhulgas ka mõnusatest suveüritustest osa võtta. Sel nädalavahetusel pakume kirjut valikut muusika- ja valgusfestivalidest laatade ja kohvikupäevadeni pea igas Eestimaa paigas.

Reedel, 14. augustil täitub üks Eesti ilusamaid parke, Toila Oru park 25 lummava valguskunsti teosega, haaravate esinejate ja välikohvikute suminaga, sest tähistatakse Toila Valget ÖÖd. Pärnus toimub Vallikääru aasal nii neljapäeval kui reedel Pärnu taimelaat, kus aiandushuvilised kauplevad taimede ja aiakaupadega – seemned, istikud, aiasaadused, aiatööriistad, aiatehnika, aiamööbel ja muu, laadalised saavad kaasa osta kodumaiseid aiasaadusi. Seitsmendat korda reedel ja laupäeval Paides toimuv Arvamusfestival ootab kõiki ärksa meelega eestimaalasi osalema aruteludes, soovides neid inspireerida uusi ideid saama ja tegusid tegema.

Eesti Kaevandusmuuseumis Kohtla-Nõmme alevis tuhamägede vahel ja maa all kaevanduses 14.–15. augustil toimuv Ida-Viru muusikafestival «Mägede Hääl» koondab kokku eripalgelised live-esinejad ja DJ-d. Kahe päeva jooksul esitatakse ja mängitakse palju head muusikat, Katlamajas saab DJ-de muusika järgi tantsu vihtuda ja maa-aluses kaevanduskinos liigutavaid dokfilme vaadata. Kahepäevane on ka Univere külas Mulgi vallas peetav Urissaare kantrifestival – korraldajate sõnul Eesti mõnusaim farmitunnetuse festival, kus lavale astuvad suurepärased kantrilegendid. Laupäeval, 15. augustil kohtuvad head inimesed, mõnus muusika, loodus ja hea toit Kidise Tiigimuusika festivalil, kus kl 20 astub lavale Jaan Tätte.

Kes aga Pärnumaale Kidise kanti ei satu, see võib minna Võrumaale, kus 15. augustil toimub Lasva järvemuusika vaatemäng tule, vee ja muusikaga. Seekord on laval Lasva meeskoor ja tuleteater Zerkala, peaesinejateks Dave Benton ja Sissi. Samal päeval on ka Lasva kodukandipäev koos kodukohvikute, etenduse ja maastikumänguga.

Kui hing hoopis Ida-Eesti poole tõmbab, siis Narvas toimub laupäeval kaks põnevat üritust – ajaloofestival Narva lahing koondab Narva linnuse õuele sõjaajalooklubid kogu Põhja-Euroopast. Linnuse hoovi rajatud telklaagrisse kogunevad Peeter I ja Karl XII aegseid mundreid kandvad sõjamehed, et pidada uuesti maha ajalooline Vene ja Rootsi vaheline Põhjasõja lahing. Sõjalaagri kõrval toimetab põlisrahva küla, toimuvad vanamuusika üritused ja rändnäitlejate teatrietendused. Põhjaõues kaubeldakse vana aja laadal. Laata peetakse ka Ida-Virumaa Kutsehariduskeskuse Narva õppekoha koolimaja ees, nimelt Narva suvelaata, kus kohalikud ja Eesti naaberriikide kaupmehed ning käsitöölised pakuvad kodutarbeid ja aiakaupa, maiustusi ja lihakraami, suveniire ja käsitööesemeid, ehitusmaterjale ja tööstuskaupa.

Muidugi ei puudu sellest nädalavahetusest juba traditsiooniks saanud üritused, näiteks «Kihnu Keretäüs» ehk Kihnu kodukohvikute päevad, kus kohvikuid võib nii laupäeval kui pühapäeval leida paljudest taluõuedest ja muudest huvitavatest paikadest. Ka unikaalse kultuuriruumiga Setomaal on nädalavahetusel eri paigus kohvikutepäevad – Seto Külävüü Kostipäival pakutakse külalistele kohalikke roogasid kohalikust toorainest, au sees on sõir, suulliim, kikkaseenepiirak ja muu piirkonnale iseloomulik.

Tallinna Raekoja plats ja Niguliste kiriku ümbrus muutuvad nädalavahetusel taas õitsvaks hansalinnaks, sest toimuvad keskaja päevad Tallinna vanalinnasRaekoja platsil on avatud turg, linnarahvale pakutakse kontserte, ülesastumisi ja keskaegset meelelahutust. Lapsed saavad õppida rüütlikoolis ja harjutada vibuturniiril. Kui aga on huvi mereäärset Tallinna veidi eemalt ja kõrgemalt uudistada, siis hea ilma korral saab seda teha pühapäeval kl 12–15, kui Lennusadama juures toimuvad helikopterilennud. Ligi viieminutilise lennu ajal 300 m kõrgusel paistab Tallinn oma eheduses eriti kaunis.

Uus nädal

Uue nädala algus pakub veel kauneid elamusi. 18.–22. augustini kaigub Võru linn vaskpillide helidest, sest toimub XXV Rahvusvaheline Võru Vaskpillipäevade Festival «Võru Kõla», ning 19. augustil, uue nädala kolmapäeval, toimub samas maakonnas, Võrumaal Obinitsa kandi setode aasta tähtsaim päev – paasapäev Obinitsas. Paasapäeva tähistamine algab juba päev varem õhtuse jumalateenistuse ja ristikäiguga Obinitsa järve äärde. 19. augusti hommikul kogunetakse jumalateenistuseks Obinitsa puukirikusse, millele järgneb söömaaeg lahkunud omastega nende kalmudel. Pärastlõunal on Obinitsa sõbrad oodatud ühinema, et seto tantsu ja leelot nautida. Hilisõhtul on kirmas külakeskuse juures. Külalised on oodatud, ent tulla palutakse väikestes gruppides ning austada kohalikke kombeid.

Puhka Eestis!

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles