Immuunsust tõstev tsink ning parimad toidud, kust seda leida (1)

Triin Sepp
, Sõbranna.ee toimetaja
Copy
Millistes taimsetes toitudes on kõige rohkem tsinki?
Millistes taimsetes toitudes on kõige rohkem tsinki? Foto: Jonathan Borba from Pexels

Tsink kipub olema üks selline toitaine, mille olulisust tihti alahinnatakse. Mõni pole tsingist aga üldse kuulnud. Tegelikult mängib see mineraal organismis aga vägagi suurt rolli.

«Tsink mängib väga olulist rolli immuunsüsteemi rakkude funktsioneerimises, aidates kaasa proteiinide ning DNA loomisega ja lülitades sisse ensüüme, mis toimivad su kehas justkui kiirreageerijatena, astudes vastu organismi sattunud viirustele ning bakteritele,» selgitab dietoloog Tracy Lockwood Beckerman. Kuna tsink mängib immuunsüsteemis niivõrd suurt rolli, siis tuleks selle tarbimisele eriti suurt tähelepanu pöörata justnimelt sügise saabumisel, mil kõiksugused külmetushaigused inimesi murdma hakkavad.

Tsink on väga oluline mineraalaine, mida meie keha ise ei tooda - seetõttu peame me saama piisava koguse kätte oma toidust. Eksperdid soovitavad, et täiskasvanud naine peaks päevas sööma 8 milligrammi tsinki, täiskasvanud mees aga tervelt 11 milligrammi. Eriti oluline on see aga rasedatele ning rinnaga toitvatele naiste organismile, kelle toidulaual peaks tsinki sisaldavaid toite olema isegi veel rohkem.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles