K, 30.09.2020

Päästeamet soovitab: mida hädaolukordadeks koju varuda?

Päästeamet soovitab: mida hädaolukordadeks koju varuda?

FOTO: Shutterstock

Kevad näitas, et raske on ette näha olukordi, mil peame ootamatult mitmeks nädalaks koduseinte vahele jääma. Päästeamet pani kokku nimekirja, mida tasuks selleks puhuks koju varuda, et see aeg üle elada.

Alustame toiduga seotud asjadest, mida võiksid kindlasti koju varuda. See ei tähenda, et peaksid koheselt poe tühjaks ostma, aga vaata, et sul oleks kodus kindlasti sellised komponendid olemas.

Tegemist on soovituslike nädalase varuga ühe inimese kohta:

  • 21 liitrit joogivett (3 liitrit ööpäevas inimese kohta)
  • pakisupid/püreepulbrid
  • purgisupid ja -road
  • kuivikud
  • konservid (liha, puu-, köögiviljad)
  • komm, halvaa, küpsised
  • imikutoit

Täiskasvanute toiduks on soovitatav varuda:

  • Erinevaid konserve (kala-, lihakonservid, segukonservid, kaunviljakonserv);
  • Pakisupid/püreepulbrid, helbed, mida on kerge valmistada;
  • Valmis makaroni-, köögivilja-, teravilja- või kaunviljaroog lihaga, toode tarbitav kuumutatuna või kuumutamata;
  • Teraviljatoode (kuivikleib, soolase või neutraalse maitsega küpsis);
  • Süsivesikuterikas toode (magusad küpsised, karamell, konserveeritud puuviljad, kuivatatud puuviljad, halvaa, kondenspiim).

Toit väikelastele:

  • rinnapiimaasendaja pulber (jätkupiimapulber), mis katab vähemalt terve, 6 kuu vanuse imiku päevase piimavajaduse (1 liiter ööpäevas)
  • teraviljatooted, mida on kerge valmistada;
  • püreepulbrid, helbed, mida on kerge valmistada;
  • valmis roog väikelastele lihaga, toode tarbitav kuumutatuna või kuumutamata;
  • lisanduva teraviljatootena põhiroale neutraalse maitsega küpsis;
  • süsivesikuterikas toode (magusad küpsised, kohvikoor, kondenspiim, marmelaad), mis ei sisalda säilitusaineid ja teisi väikelastele sobimatuid lisaaineid;
  • vajalikus koguses pakendatud nõuetekohast vett.

Toidu varumise põhimõtted:

  • Toit peab olema ohutu ja kvaliteetne tarbimiseks;
  • Toidukaup peaks olema pakendatud;
  • Toit peaks olema avatuna tarbitav ühe ööpäeva jooksul;
  • Toit peaks olema säilitatav temperatuuril 0°…+25° C, ning toode peab lühiajaliselt taluma temperatuuri -30°…+40°C. Toidu eeldatavad säilitustingimused toatemperatuuril on olulised toidu ohutuse tagamiseks ning toidukauba pikaajaliseks säilitamiseks;
  • Toidu säilivusaeg võiks olla vähemalt 6 kuud;
  • Eelistatud on kuivtoit koduseks toiduvalmistamiseks. Toidu pakend võiks olla piisavalt tugev, mugav käsitseda, säilitada;
  • Vali toit, mida su pere sööb.
  • Mõtle toiduvalmistamisele ilma elektri ja küttekoldeta (priimus)!
  • Joogivesi. Organismi veevajadus on 28–35 ml kehakaalu kilogrammi kohta. Veevajadus sõltub vanusest, töö ja tegevuse iseloomust, tervislikust seisundist, ümbritsevast kliimast, suurenenud higistamisest (kuum ilm, raske kehaline töö) ja suurenenud soolatarbimisest.

Muud vajalikud tarbeesemed:

  • taskulamp ja varupatareid
  • esmaabitarbed ja Sulle vajalikud ravimid
  • patareide/aku pealt töötav raadio
  • akupank mobiilsete seadmete laadimiseks
  • küünal ja tikud
  • priimus - toidu/vee jne soojendamiseks/valmistamiseks
  • niisked hügieenilapid
  • sularaha

Rohkem infot leiad Päästeameti koduleheküljelt.