T, 29.09.2020

Erik Orgu retsept: maitsev ja tervislik õunakook

Õunakook

FOTO: Erik Orgu

Õunahooaeg on juba mõnda aega kestnud ja selle põhiliseks hitiks on otse loomulikult vana-hea õunakook! Proovi traditsioonilise koogi asemel sel sügisel pisut tervislikumat toitumisnõustaja Erik Orgu retsepti järgi valmivat versiooni! 

Kooki on äärmiselt lihtne valmistada. Selles on palju maitset ning see on igati tervise-sõbralik.  Mustsõstardes on C-vitamiin, kõrvitsaseemnetest saab tsinki, pähklitest E-vitamiini ja süsivesikuid on antud koogis tunduvalt vähem kui traditsioonilises koogis.

Koostisosad:

  • 200 g õunu

  • 30 g mustsõstraid

  • 30 g vaarikaid

  • 30 g vahtrasiirupit või mett

  • maitse järgi jahvatatud ingverit ja kaneeli, ingveri kogus võiks olla umbes pool kaneeli kogusest

Kate:

  • 40 g mandleid

  • 40 g India pähkleid

  • 40 g kõrvitsaseemneid

  • 40 g täisterakaerahelbeid

  • 20 g vahtrasiirupit

  • 30 g rafineeritud kookosrasva

Valmistamine:

  1. Tükelda õunad umbes 0,5 cm paksusteks tükkideks ja kuumuta potis vähese veega 5-7 minutit. 

  2. Lisa mustsõstrad, vaarikad, vahtrasiirup ja maitseained, sega kõik hoolikalt läbi ning pane küpsetusvormi.

  3. Pane kõik katte komponendid köögikombaini ja sega 5-10 sekundit. Laota segu ühtlaselt küpsetusvormis oleva massi peale, aga ära väga tugevalt peale suru. 

  4. Küpseta ahjus 200 kraadi juures 9-12 minutit või seni, kuni kook on pealt kuldpruun.

Hea on seda kooki süüa nii, et see on eelnevalt vähemalt 3 tundi külmkapis seisnud. Head isu!