L, 19.09.2020

Ettevaatust! Suvikõrvitsad võivad põhjustada eluohtlikku mürgistust

FOTO: Shutterstock

Suvikõrvitsad ehk kabatšokid on armastatud köögiviljad, mida paljud eestlased ka ise kasvatavad. Kuid nendega tuleks olla teatud juhtudel ettevaatlik.

Artikkel kuulatav
Postimees digipaketi tellijatele
Tellijale Tellijale

Inglismaal seostatakse just suvikõrvitsaid mitme mürgistusjuhuga, kirjutab Food Safety Network. Suvikõrvitsad sisaldavad looduslikult esinevat ühendit nimega kukurbitatsiin. Just see aine on vastutav, kui tunned kurki, suvikõrvitsat või kõrvitsat süües kibedat maitset. Kui seda aga saab liiga palju, tekivad mürgistusnähud – iiveldus ja kõhulahtisus.

Mürgistus võib lõppeda isegi surmaga. 2015. aastal suri Saksamaal mees pärast kukurbitatsiinirikka tsukiini söömist. Tema naise sõnul said nad suvikõrvitsa naabrilt ning kuigi sellest valmistatud roog oli üllatavalt kibe, ei pööranud nad asjale eriti tähelepanu. Mõne tunni pärast kiirustasid nad juba haiglasse, kus naine küll toibus, kuid mees kahjuks vastu ei pidanud, kirjutab The Daily Meal.