Kihnlased täiendavad toidulauda tulnukliikidega

Silvia Paluoja
Copy
Lumiste talu minia Kadi hoiab käes hülgelaevukest ehk keedetud karvakala tükikesi värske kartuliga.
Lumiste talu minia Kadi hoiab käes hülgelaevukest ehk keedetud karvakala tükikesi värske kartuliga. Foto: Silvia Paluoja

Kormoranist saab teha suitsuvorsti, ümarmudilast krõpse, rääkimata hallhülgest, keda võib suruda konservikarpi või kihnlaste traditsioone järgides keeta koorega kartulitega. Maitse­elamuste bukett avanes kodukohvikute päeval „Kihnu keretäüs”, misjärel piilusime Lumiste, Kastani ja Rooslaiu talu köögipoolele.

Kihnupäraselt käib pärisnime ette talukoha nimi, nii et Lumiste Kaido püütud kalast valmistab suupärast rooga perenaine Ille, kes serveeris ümarmudilat. Võõrliik, kes sattus Läänemerre laevade ballastvetega ja avastati Eestis esmakordselt 1992. aastal Pärnu lahest.

„Ümarmudil on haruldaselt maitsev kala, aga temaga on see lugu, et kui mees hommikul saagiga tuleb, peab mul olema vaba päev, et saan kala kohe teha, sest kui õhtul töölt tulen, siis pole selle kalaga enam midagi teha, kuigi ta on jää sees,” seletas Lumiste Ille.

Perenaise jutu järgi puhastatakse veidra peaga ümarmudilat nagu tavalist kala, kuid kui kojutoodud saagil on veel hing sees, tuleb olla ettevaatlik, sest tulnukkala võib näpust kinni võtta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles