PRINTSESSI PIMEDAM POOL ⟩ Diana raevuhood tabasid nii teenijaid kui perekonda

Dagmar Lamp
, Elu24 peatoimetaja asetäitja
Copy
Diana 13. jaanuaril 1997. Diana hukkus 31. augustil 1997.
Diana 13. jaanuaril 1997. Diana hukkus 31. augustil 1997. Foto: JOHN STILLWELL/PA/Scanpix

Printsess Diana reputatsioon on ka aastakümneid pärast tema surma jäänud üsna puutumatuks. Me teame teda õnnetu, kuid suure südamega naisena, kel jätkus lahkust ja hellust kogu maailmale. Kuid selgub, et vahel jäi tal sellest siiski vajaka oma teenrite suhtes.

Dianat on ülistatud HIVi vastase võitlejana, kelle helde süda aitas haiguse stigmat vähendada. Kuid aastate jooksul on tilkunud meediasse siit-sealt informatsiooni, et printsessil oli vahel raskusi oma tujude ohjeldamisega.

Kuninglik biograaf Howard Hodgon kirjeldas 2007. aasta raamatus «Charles – mees, kellest saab kuningas», et Diana tujud hakkasid kõikuma abielu esimestel aastatel, vahendab Express.

Loe ka: Veidrad ja šokeerivad tõsiasjad, mille saime printsess Diana kohta teada alles pärast tema surma

«Tundus, nagu rahustaks tema hinges möllavat tormi vaid see, kui ta sai oma raevu end ümbritsevate inimeste peal välja elada,» kirjutas Hodgon. «Eriti nende peal, kes olid meeldivad ja kes ei saanud vastu hakata.»

Biograafi sõnul leidis Diana kostümeerija Evelyn Dagley end mitmel korral Diana terava keele sihtmärgina. Tema sõnul ütles Diana kord: «Vaata seda kuradi särki, Evelyn, vaata seda, sa idioot! See on praht, praht, praht! Mis see on, Evelyn? Praht! Kao mu silmist!»

«Teenijad hakkasid seda käitumist eeldama, kui printsess «polnud päris tema ise»,» väitis autor ja lisas, et Diana lootis, et kuninganna ja ülejäänud maailm asjast teada ei saa. Hodgon viitas ka, et Charles on olnud halva käitumise tunnistajaks.

Loe ka: 10 vandenõuteooriat, mida inimesed printsess Diana surma kohta usuvad

«Isegi ta vanemad vihjasid, et Diana käitumine on täiuslikust kaugel, kuid prints isegi mitte ei kuulanud kriitikat oma naise osas,» ütles Hodgon. «Ta oli Dianale ääretult lojaalne.»

Samas aga olla Diana tujud printsi väga mõjutanud. «Tundus, et mida rohkem püüdis Charles Dianale meele järele olla, seda hullemaks Diana tujud läksid.»

Ka kuninglik biograaf Penny Junor on vihjanud, et Dianal oli oma meeleolude taltsutamisega probleeme: «Juba kuud enne pulmi muutus Diana radikaalselt. Esines õudustäratavaid raevuhooge, jonnimist, põhjuseta hüsteerilisi pisaraid ja tema tujud muutusid sekundiga.»

Ka lapsed ei olevat jäänud Diana raevust puutumata. Kuninglik korrespondent Ashley Walton kirjutas 1990. aastal, et kui William oli vaid seitsme-aastane, sai ta laksu. «Dianal läks silme eest mustaks, kui pärast ürituse lõppu ta minema hakkas sättima, kuid William eemale jooksis,» kirjutas Walton. «Seitsmeaastane prints jooksis üle väljaku, et mängida oma Wetherby kooli kaaslastega. Selgelt vihane Diana spurtis 100 meetrit, haaras Williamil käest ning andis talle pepulaksu. William hakkas nutma.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles