Google ennustab gripilaineid

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Gripiga seotud otsingusõnu analüüsiv Google’i töövahend suudab haiglaid hoiatada gripipatsientide tulva eest tõhusamalt kui tavapärane haigusstatistika, vahendab Novaator värsket uuringut.

Gripiga seotud otsingusõnu analüüsiv Google Flu Trends leidis tugeva seose gripiga seotud internetiotsingute hulga suurenemise ja suurde linnahaiglasse saabunud gripisümptomitega patsientide arvu hüppelise kasvu vahel. Korrelatsioon oli eriti tugev lapspatsientide puhul.

Johns Hopkinsi ülikooli teadlase ja uuringu autori Andrea Dugase sõnul ei ole Google'i andmed sajaprotsendiliselt täpsed ega asenda hetkel haiguse leviku jälgimiseks kasutatavaid muid meetodeid. «Vaatamata sellele on Google'i andmed olemasolevatele jälgimissüsteemidele tublisti toeks,» märkis ta.

Teadlased analüüsisid Google Flu Trendsi informatsiooni USA Baltimore'i linna kohta. Võrdluseks kasutasid nad Johns Hopkinsi ülikooli haigla 2009-2010 aasta andmeid grippi või muud selletaolist haigust põdenud patisentide kohta.

Ajakirjas Clinical Infectious Diseases avaldatud uuringu autorid loodavad luua gripi jaoks suure usaldusväärsusega seiremudeli, mis võimaldaks haiglatel teha saabuvaks gripipuhanguks vajalikke ettevalmistusi.

Traditsioonilised aruanded, mis põhinevad haiglaravi määramiste, kliiniliste sümptomite ja laboritestide kohta talletatud infol, on arstide kätte jõudes sageli aegunud. Seega ei ole neist gripilainega esimesena kokkupuutuvatel arstidel suuremat kasu.

Google Flu Trends seevastu kogub ja edastab igapäevaselt andmeid, kui palju tehti internetis päringuid gripiinfo kohta. Selleks otsib ja analüüsib tarkvara päringutes leiduvaid gripiga seotud otsingusõnu. Selle tasuta teenuse kasutajatel on võimalik saadavat aruannet kitsendada geograafilise piirkonna, ajaperioodi ja teiste parameetrite alusel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles