Jekaterinburg on üle 1,3 miljoni elanikuga linn Venemaal Uuralites. See on tuntud kui koht, kus Venemaa viimane tsaariperekond Romanovid veetsid oma viimaseid elupäevi, kuid lisaks traagilisele ajaloole kõrgub linnas mahajäetud kummitusloss – Jekaterinburgi haigla, mis üllatuslikult jääb esmapilgul uudishimulike eest üsna varjatuks.

Jekaterinburgi haigla asub 8. märtsi tänaval, kuid seda ei leia ei turistidele mõeldud teavikutest ega ole hästi näha ka tänavalt. Hoone ajalugu algab 1920ndatel, kui Sverdlovski kvartalisse kolinud NKVD, GRU ja teiste võimuesindajate jaoks oli tarvis raviasutust.

Rohelise salu hüüdnime kandev koht ehitati 1932. aastal ja selle võimsa hoone arhitektid olid Golubev, Jugov ja Žemanov. Maja arhitektuurilises ilmes on kombineeritud avangard ja neoklassitsism. Tõenäoliselt lisati ehitusprotsessi lõpuosas algselt avangardsele hoonele neoklassitsismile omaseid sambaid, seinapiilareid ja stukke. Oli ju aeg, kui avangardi hakati pidama «ideoloogiliseks vooluks», mille kasutamist poliitiline õhkkond enam ei soodustanud.

Haigla 1950ndatel
Haigla 1950ndatel Foto: Repro

Kuigi algselt ehitati haigla NKVD raviasutuseks, kuid 1939. aastal hakati vastu võtma tsiviilelanikest patsiente. 1959. aastal liideti haiglaga polikliinik, 1973. aastal nimetati asutus ümber linna kliiniliseks erakorraliseks haiglaks, kus oli kokku seitse osakonda, sh kardioloogia, põletushaavade, toksikoloogia jms.

Hoone laguneb

Pärast perestroika-ajastut lagunes haigla aina kiiremini ning 2000. aastal otsustasid linnavõimud, et hoone tuleb täielikult restaureerida. Kõik raviosakonnad kolisid teistesse Jekaterinburgi kliinikutesse ja novembriks oli maja tühi. Nüüd on see juba paarkümmend aastat lagunenud ning olnud põnevaks uurimispaigaks kummituseküttidele, teravate elamuste otsijatele ning fotograafidele.

Kommentaarid (1)
Copy