101 aastat tagasi, 28. septembril 1919 leidis Mendel Israelson kodust, mida ta jagas oma vennaga, 52-aastase dr Joosep Israelsoniga, tuppa jõudes eest südantlõhestava vaatepildi. Maja oli segamini pööratud, koridoris lebas aga vereloigus tema armastatud vennas. Kuid see polnud veel kõik: sahvrist leidis šokis mees kägistatud teenijanna.

Kui politsei Suurele Tartu maanteele majja number 4 kohale jõudis, hakkasid nad juhtunut lähemalt uurima. 1867. aastal Lätis sündinud dr Joosep Israelson ja tema teenijanna, 40-aastane Miina Mokka olid ilmselgelt mõrvatud.

Metsik tapmine, mida politseiuurija silmad veel näinud polnud

Koridori ja väljakäigukoha ukse vahel põrandal lamas Dr. Israelsoni surnukeha täiesti riides ja saapad jalas. Tapetul oli peas hulk haavu, silmnägu oli täkitud ja kael noaga läbi lõigatud. Sealsamas lähedal oti suurem vereloik, väljakäigu ees olid põrandavaibad hunnikusse aetud ning verega koos. Tapetu lähedalt leiti lauanuga, mille tera verega koos oli, ning kolmetolliline suurtükikuul, millega nähtavasti esimesed hoobid tapetule olid antud.

Sealsamas lähedal oli veel üks terava otsaga lauanuga, millel ainult ots verega koos. Nähtavasti oli kurjategija sellega tapetu näo ära täkkinud. Politseiülem Reindorf loeb kokku 26 noahaava. Nii metsikut tapmist pole tema silmad veel varem näinud. Surnukeha hiljem üle vaadanud arst dr Pedusaar avastab ka, et pealuu on raske esemega purustatud.

Kommentaarid
Copy