1920ndate lõpus saavutasid kaks Eesti naist kurikuulsuse, kuna jäid juhuse tahtel ühel ajal Riias kelmustega vahele. Mõlemad olid noored, ilusad ja kleepuvate näppudega aferistid, kes ei põlanud ka oma välimust kuritegudeks kasutada.

Päev enne 1928. aasta jõululaupäeva kirjutas Päewaleht, et Läti kriminaalpolitsei vangistas päev varem 19-aastase Eesti kodaniku Veera Asbergi, kes oli juba pikemat aega Lätis petturina tegutsenud. Asberg nimetas end Eesti saatkonna ametnikuks ja see kattevari andis talle võimaluse suuri pettusi korda saata. Kokku õnnestus kelmil mitu sada tuhat rubla hiivata.

Samal ajal jäi võimudele vahele ka teine naispettur, 25-aastane Niina Herodes, kes Riiga alles 20. detsembril Tallinnast oli saabunud. Päev oli Herodese jaoks tihe: ta pani korda kuus vargust, õnnetuks osutus seitsmes, mille pealt ta samal õhtul tabati. Herodese spetsialiteet olid pudukauplused. Nii oli ta sisse astunud Vabaduse puiesteel asunud juveelipoodi ja avaldas soovi osta kullast käekella. Kui poemüüja tähelepanu mujal oli, näppas Herodes kalli uuri, seejärel aga vabandas, ütles, et pole kaubast huvitatud, ja lahkus kiirelt.

Kommentaarid
Copy