Colombias asuv Guatapé kalju võtab hinge kinni

Naine
Copy
Vaade Guatapé kaljule
Vaade Guatapé kaljule Foto: Shutterstock

Guatapé kalju (hispaania keeles El Peñón de Guatapé, tuntakse ka nime all La Piedra) on Colombia põhjaosas Antioquia departemangus Guatapé ja El Peño linnade piiril asuv üksik eraldatud hiiglaslik kivimägi, millelt avanevad hingematvad vaated.

Jalamilt tipuni on kõrgust enam kui 200 meetrit, kuid absoluutset kõrgust merepinnast on tipul 2135 meetrit. Mägi on kuni 285 meetrit pikk ja kuni 110 meetrit lai. Mäe perimeetri pikkus jalamil on ca 770 meetrit, kirjutab Reisiguru.

Mäemassivi maht on peaaegu 4,7 miljonit kuupmeetrit ja mass ligikaudu 10 miljonit tonni. Kalju vanuseks hinnatakse umbes 70 miljonit aastat. Guatapé kalju tõuseb ümbritsevast tasandikust väga järsult, mistõttu on kaugele hästi näha.

Guatapé kalju on oma olemuselt graniitkivijäänus, mis on ümbritsevast aluspõhjast paremini vastu pidanud ilmastikule ja erosioonile. Mägi koosneb peamiselt kvartsist, päevakivist ja vilgukivist.

Kaasajal on turistidel võimalik liikuda Guatapé kalju tippu, kasutades selleks mäe küljele ehitatud treppi, millel on väidetavalt 740 astet. Trepi rajamiseks kasutati mäe küljel asuvat looduslikku lõhet.

Mäe tipus on kolmekorruseline vaatetorn, mis pakub võimalust vaadelda ümbruskonda 360 kraadi ulatuses. Lisaks asuvad seal väike kauplus käsitöö, postkaartide jms ostmiseks ning istumisala. Selge ilmaga on mäe tipust võimalik vaadata peaaegu 500 km kaugusele. Teekonnal tippu on aga ligikaudu poolel teel võimalik külastada Neitsi Maarjale pühendatud pühakoda. Kauplused paiknevad ka Guatapé kalju jalamil. Seetõttu ei tarvitse kõrgust kartvatel inimestel tippu ronimist ette võtta – piirkonna külastamist tõendavaid mälestusesemeid saab osta ka mäe allosast.

Loe edasi Reisiguru veebist!

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles