Kolm lihtsat ning suupärast sügisest kõrvitsatoitu

Triin Sepp
, Sõbranna.ee toimetaja
Copy
Juustune kõrvitsapasta
Juustune kõrvitsapasta Foto: Shutterstock

Sügisel ja talvel on kõrvits paljude toidulaual. Selles pole midagi üllatavat, sest kõrvits on tervislik ja hea köögivili. Kõrvits on hea C- ,A- ja E-vitamiini, kiudainete ja antioksüdantide allikas.

Kõrvitsaliike on palju ja nad erinevad teineteisest kuju, värvuse ning toitainesisalduse poolest. Neist kõige tuntum on ilmselt harilik kõrvits, mis ka paljudel kodumaistel peenardel kasvab.

Taimne Teisipäev jagabki sinuga 3 erinevat retsepti, milles kasutada harilikku kõrvitsat. Lisaks suurepärasele maitsele on need toidud tervislikud ja täiesti taimsed!

Kõrvitsapannkoogid
Kõrvitsapannkoogid Foto: Shutterstock

Porgandi-kõrvitsa pannkoogid

Jah, kõrvitsast saab valmistada ka pannkooke! Kokka neid vitamiinirikkaid pannkooke näiteks hommikusöögiks.

Vaja läheb:

  • 36 g porrulauku
  • 20 g spinatit
  • 90 g porgandit
  • 200 g kõrvitsapüreed
  • 80 g täistera kaerajahu
  • 150 ml karboniseeritud vett
  • 4 g peterselli
  • Maitse järgi soola, pipart, rosmariini
  • Õli küpsetamiseks

Valmistamine:

Lõigu porrulauk, spinat ja petersell väikesteks tükkideks ja lisa kaussi. Seejärel riivi porgand ja lisa teiste hulka. Samuti lisa hulka kõrvitsapüree ja täistera kaerajahu. Sega kokku ning lisa karboniseeritud vesi ja maitseained. Sega korralikult läbi. Lase pann koos õliga kuumaks, pane väike ports tainast pannile ning aja natuke laiali. Küpseta mõlemalt poolt, kuni koogid on kuldpruunid. Korda protsessi, kuni kogu tainas tehtud. Serveeri soojalt või söö külmalt leiva peal.

Juustune kõrvitsapasta
Juustune kõrvitsapasta Foto: Shutterstock

Juustune kõrvitsapasta

Sellele pastale annab juustuse meki maitsepärm - taimse kokakunsti salarelv, mis müügil pea igas suuremas toidupoes. Suurepärane kõrvitsahõrgutis lõunasöögiks.

Vaja läheb:

  • 200-250 g makarone
  • 2 spl oliiviõli
  • 1 keskmine sibul
  • 2 küüslauguküünt
  • 2 spl nisujahu
  • 250 ml taimset piima 
  • 500g kõrvitsapüreed
  • 3-5spl maitsepärmi
  • Maitse järgi soola, pipart ja natuke paprikapulbrit

Valmistamine:

Keeda makaronid. Kastme jaoks lõika sibul ja küüslauk väikesteks tükkideks. Kuumuta pannil õli, lisa sibul õlile ning prae kuldpruuniks. Poole peal lisa ka küüslauk. Lisa kaks supilusikatäit jahu ja sega segamini. Seejärel lisa taimne piim ja kuumuta pidevalt segades, kuni kaste hakkab paksenema. Lisa kõrvitsapüree* ja sega. Kui tahad juustusema mekiga kastet, lisa hulka ka 3-5 spl maitsepärmi. Maitsesta soola, pipra ja paprikaga. Lisa hulka ka keedetud makaronid ja sega kokku. Serveeri ja naudi!

*Kui varasemalt pole kõrvitsapüreed, siis saad kõrvitsapüree ka lihtsalt valmistada. Selleks keeda kõrvits pehmeks ja püreesta saumikseriga püreeks.

Kõrvitsaleib
Kõrvitsaleib Foto: Shutterstock

Kõrvitsaleib

Maitsev ja lihtne kõrvitsaleib sobib ideaalselt õhtul pere või sõprade seltsis teetassi kõrvale nautimiseks.

Vaja läheb:

  • 250 g jahu
  • 85 g rafineerimata suhkrut
  • 1 tl soodat
  • 0,5 tl küpsetuspulbrit
  • ¼ tl soola
  • 1 tl piparkoogimaitseainet
  • 250 g kõrvitsapüreed
  • 60 ml taimset piima
  • 60 ml õli

Valmistamine:

Lisa kaussi kõik kuivaineid ja sega. Seejärel lisa kuivainetele kõrvitsapüree, õli ja taimne piim. Sega kõik kokku ja kalla eelnevalt rasvainega määritud või küpsetuspaberiga kaetud leiva- või keeksivormi. Küpseta 175 kraadi juures 50-60 minutit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles