Kreet Rosin: liigne söömine on sageli seotud turvatunde puudumisega

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kreet Rosin.
Kreet Rosin. Foto: SCANPIX

TFT- (mõtteväljaravi) ja tulevikuteraapia terapeut, reikimeister ning raamatu «Iga sinu tunne loob sind ennast» üks autoritest Kreet Rosin kirjutab ajakirjas Naised, et kõikide sõltuvuste puhul on tegu erinevate allasurutud tunnetega.

Kreet selgitab, et liigselt sööma, alkoholi jooma või suitsu tõmbama hakkame me siis, kui meie sees on mingi ebameeldiv tunne - see võib olla hirmutunne, näiteks üksinduse või hakkamasaamise ees; kuid see võib olla ka tugev süütunne, hirm, et ei olda tasemel; või mõni muu negatiivsena tajutud tunne.

«See tunne on nii tugev, et sa ei talu seda. Siis lähed ja sööd seda, mida ei peaks, või hetkel, kui su organism seda ei vaja. Nii kaua kui sööd, sa seda tunnet ei koge. Ka veidi aega pärast söömist sa seda ei tunne, kuna magu hakkab intensiivselt seedima. Kui seedimine muutub rahulikumaks, hakkab see tunne uuesti kerkima. Mida sa siis teed? Hakkad uuesti sööma.»

Liigsest kehakaalust vabanemiseks peab Kreeda sõnul aru saama, milline ebameeldiv tunne sinu sees endaga tegelemist vajab. «Sageli on liigne söömine nii laste kui ka täiskasvanute puhul seotud turvatunde puudumisega. Selle all aga on hirmutunne kas üksinduse või mahajätmise ees. Või kaotushirmu tunne, mis võib inimest saata kogu elu. Sel juhul sa muud ei teegi kui õgid, et seda tunnet mitte tunda.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles