Uurijad on üldiselt arvanud, et ainult eelajaloolised mehed käisid jahil, kuid tegelikult on seda ideed ümber lükkavad tõendid kõik see aeg teadlaste nina all olemas olnud.

California ülikooli arheoloog Randall Haas meenutab, kuidas ta oma meeskonnaga 2018. aastal kogunes Peruu Andides 9000 aastat tagasi mulda pandud inimese lahti kaevatud hauakoha ümber. Täiskasvanud inimese luudega oli koos hauda pandud märkimisväärne komplekt tööriistu, mida muinaskütt oleks kasutanud suurte metsloomade jahil. «See mees pidi olema väga hea jahimees, ühiskonnas väga hinnatud liige,» oli asi, mida Haas ja tema meeskond sel hetkel mõtlesid.

Hilisem analüüs aga paljastas üllatuse: jahiriistade kõrval olnud jäänused kuulusid bioloogilisele naisterahvale. Ja, mis veelgi enam, iidne naissoost kütt pole anomaalia, ütleb kolmapäeval ajakirjas Science Advances avaldatud värske uuring. Haasi meeskonna leidudele järgnes juba uuritud sama perioodi matmispaikade ülevaatamine ning selgus, et 30-50 protsenti suurloomaküttidest võisid olla bioloogilised naised.

Kommentaarid (2)
Copy