Tervislike perede head harjumused

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilt on illustratiivne.
Pilt on illustratiivne. Foto: SCANPIX

Oled sa mõnikord mõelnud, kuidas mõni perekond suudab olla terve, sportlik ja alati rõõmus? Arst Mehmet C. Oz ütles, et perekonnad, kes teevad ühiselt tervislike eluviisidega seotud otsuseid, jäävad nende juurde ka kauem.

Health.com jagas nippe, mida tervislikud ja edukad pered oma igapäevaelus kasutavad.

Ärge laske näljal tekkida

Selleks, et säilitada ideaalkaal, tuleb süüa, mitte end näljutada. «Kui sa ei toida oma keha regulaarselt toiduga, siis muutud nii näljaseks, et «näljahormoon» vallandub,» ütles dr. Oz.

«Probleem on aga selles, et kehal võtab umbes pool tundi pärast söömise alustamist aega enne kui see hormoon taastub normaalseks. Kuid selle 30 minutiga sööd sa tunduvalt rohkem, kui peaksid!» Arst soovitab hoida mandleid käepärast, et keha pidevalt laadida.

Tee iga päev 20 minutit kodus trenni

Miks kodus? «Kui pead minema kuhugi mujale, siis sa automaatselt vajad ekstra 20 minutit ning see võtab su päevast rohkem aeg ära,» ütles dr. Oz. «Tund on pikk aeg, 20 minutit pole aga midagi!»

Hoia oma igapäevast treeningut lühikese, kuid järjepidevana, soovitas ta. Kas keegi meist julgeks tunnistada, et meie elud on nii kiired, et ei leidu isegi 20 minutit päevas treeninguks?

«Kui ütleme inimestele, et tehku nad ainult 20 minutit trenni, siis tulemuseks on ikka see, et neile meeldib trenn nii väga ning 20 minutit venib kindlasti pikemaks,» tunnistas arst. Treeninguks kasutage õppevideoid või alternatiivina jalutage ümbruskonnas.

Ole ise toidutegija

«Ma tean, et see võib vanemate jaoks olla väsitav ja tüütu, kuid siiski otsustatakse see, mida kodus süüakse, poes,» ütles Oz. Kui koju ostetakse krõpsu ja küpsiseid, siis nii lapsed kui tegelikult sa ka ise tahate neid kindlasti ju süüa. Mida rohkem sa lapsi keelad, seda rohkem nad neid süüa tahavad.

Selle asemel proovi neid toite mitte osta, et ei tekiks vaidlusi ja ahvatlust. Vii koju parem tervislikumaid snäkke, näiteks pähkleid ja puuvilju.

Mängige koos iga päev

«Meie kodus on nii, et paneme peale 50 Cent’i ja lapsed kargavad ringi. See on nagu meie oma pidu,» rääkis dr. Oz. Nagu ka kodus treenimiseks aja võtmisega, nii on ka sellega – võta aega, et kogu perega koos aega veeta. Võite koos tantsida, pallimänge mängida või ka koos treenida ning pea meeles, et lastega koos olemine hoiab ka vanemaid kauem noortena!

Lase lastel end kontrollida

Räägi lastega targalt söömise reeglitest ning julgusta neid sulle märkusi tegema, kui oled rämpstoitu söömas. «Lastele meeldib tunda end tähtsa ja kaasatuna,» teab Oz öelda. Nii tunnevad nad end osana lahendusest, selle asemel, et seista pealtvaatajana kõrval. Nad ei ole ainult reeglite järgijad, vaid ka selle kontrollijad.

Loe väikestele lastele unejuttu

Või räägi suuremate lastega nende päevast. «Üks aeg, mil lapsed lasevad end lõdvaks on siis, kui nad on väsinud ja uinumas. Sel ajal kuuled, mis neil tegelikult mõtteis on!» 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles