Kala gala Miidurannas ehk kuidas kaks juristi kehastuvad pop-up-koduresto kokkadeks

Britt Rosen
Copy
Viktoria ja Tõnu Tuulasele meeldib võõrustada ja maitseid jagada: "Me teeme seda lõbu pärast," põhjendavad nad, miks aeg-ajalt pop-up-koduresto Little Kitchen püsti pannakse.
Viktoria ja Tõnu Tuulasele meeldib võõrustada ja maitseid jagada: "Me teeme seda lõbu pärast," põhjendavad nad, miks aeg-ajalt pop-up-koduresto Little Kitchen püsti pannakse. Foto: Mihkel Maripuu

Nii harmoonilist kalasümfooniat nagu Miidurannas Viktoria ja Tõnu Tuulase pop-up-kodurestos te vaevalt kusagilt mujalt leiate. Seal kohtuvad rannarahva köök ja uue aja maitsed: soolasiia lööb särama värske tüümian, kuumsuitsulõhes virvendavad aasia vürtsid ja lepasuits. Miks kaks juristi, üks endine diplomaat ja teine advokaat vahetevahel kodurestot teevad?

Ja siis see juhtus. Oli möödunud aasta november, kui Tuulaste pere mõlemad tütred, üks Milanost ja teine Kanadast, teatasid, et jõuludeks nad koju ei tule.

«Ma teadsin, et mõlemal on oma elu ja ükskord see juhtub, kuid ikkagi olin jahmunud. Istusin paarkümmend minutit diivanil, suu nagu kriips,» meenutab tookordset tundesegadust jurist ja endine diplomaat Viktoria Tuulas.

Šokk oli seda suurem, et talle kui kirglikule jõuluinimesele on alati meeldinud kodu aegsasti pühadeks üles lüüa, jõulusöömaajaks kõigi osaliste toidusoovidest nimekiri koostada ja juba varakult vaaritama hakata. Jõulud olid igast ilma otsast Miiduranda kokku sõitnud perele aasta suurim koosolemise ja -kokkamise pidu ka neil aastail, kui naine Helsingis ja Peterburis diplomaadina Eesti riiki teenis.

Siis korraga tema tardumus taandus. «Mis sa arvad, ehk prooviks kahekesi hoopis pop-up-kodurestot?» küsis ta abikaasa Tõnu Tuulaselt, kes argiselt teeb advokaaditööd. Tõnu, kelle hõrgu suitsukala kuulsus on ammu suurem kui tema Viimsi sõprusring, oli päri. Pealegi oli paaril pikk kokkamiskogemus küll pidulikelt diplomaatilistelt õhtusöökidelt Helsingis, küll kogukondlikelt Miiduranna kodukohvikute päevadelt. Võõrustamisega on nad harjunud ja isegi kohvikupäevadest külge jäänud nimi, pop-up-koduresto Little Kitchen, oli olemas.

Jõulueelne sagin tuli majja tagasi ja aasta suurim pidu ei jäänudki ära. «Istusime Tõnuga diivanil ning panime kirja kõik pere ja sõpradega äraproovitud road, mis võiks meie majas esimeseks jõuluseks pop-up'iks sobida,» kirjeldab Viktoria. Kolm proovisöömingut ühes toidukaardiga kuulutatigi varsti Facebookis tuttavatele välja: valikus viis eel- ja seitse pearooga, kolm magustoitu. Siis ärkas Tõnu ühel hommikul õudusunenäoga: et mõelda vaid, kui seltskond tahabki neid kõiki korraga?!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles