Armeenia lavašist Panama kaabuni ehk kas sa Makishi maskeraadi tead?

Copy
UNESCO on kandnud inimkonna suulise ja vaimse pärandi meistriteoste nimistusse väga erinevaid kogemusi ja traditsioone. Need on võetud kaitse alla, kinnitades asjaolu, et kultuuripärand on enamat kui vaid käegakatsutavad kohad, monumendid ja esemed. Kultuuripärand hõlmab lisaks folkloori, ainelise kultuuri ja tavade näiteid, mis on teatud kogukondades niivõrd sügavalt juurdunud, et on omandanud peaaegu kultuslikke jooni. Sageli kasutatakse selliste kultuuriilmingute kohta omadussõna 'rahvalik' ning just seetõttu suhtuti sellesse kaua aega kui igapäevaelu ebaolulisse osasse, mingitesse n-ö madalama sordi asjadesse, millel puudub intellektuaalne tähendusrikkus. Praegusel ajal, mil iga kahe nädala tagant üks keel lõplikult välja sureb, peame mõistma, kui oluline on säilitada seesuguseid teadmisi ja kogemusi, enne kui need kaovad.
UNESCO on kandnud inimkonna suulise ja vaimse pärandi meistriteoste nimistusse väga erinevaid kogemusi ja traditsioone. Need on võetud kaitse alla, kinnitades asjaolu, et kultuuripärand on enamat kui vaid käegakatsutavad kohad, monumendid ja esemed. Kultuuripärand hõlmab lisaks folkloori, ainelise kultuuri ja tavade näiteid, mis on teatud kogukondades niivõrd sügavalt juurdunud, et on omandanud peaaegu kultuslikke jooni. Sageli kasutatakse selliste kultuuriilmingute kohta omadussõna 'rahvalik' ning just seetõttu suhtuti sellesse kaua aega kui igapäevaelu ebaolulisse osasse, mingitesse n-ö madalama sordi asjadesse, millel puudub intellektuaalne tähendusrikkus. Praegusel ajal, mil iga kahe nädala tagant üks keel lõplikult välja sureb, peame mõistma, kui oluline on säilitada seesuguseid teadmisi ja kogemusi, enne kui need kaovad. Foto: Koolibri

Tänavune sügis on toonud raamatukaupluste lettidele taas ühe mastaapse ja hariva ülevaateteose. Sedakorda on kaante vahele koondatud näited kaunitest traditsioonidest, mis kantud UNESCO maailma vaimse kultuuripärandi nimekirja.

«Maailma vaimne kultuuripärand» on kõrge sisukvaliteediga, imeliste piltidega suureformaadiline teos, mis sobib lisaks eneseharimisele kindlasti ka riiulisse nähtavale kohale, et siis sobival hetkel ta taas kätte võtta ning ühest või teisest kultuurinähtusest põhjalikumalt teada saada. Olgu selleks traditsiooniks flamenco, Armeenia lavašitegu, Kirgiisi viltvaibad, jooga või tango. Jah, nõnda kirev on maailma rikkalik kultuuripärand, millest vaid suhteliselt väike, aga väga märkimisväärne osa on võetud UNESCO maailma vaimse kultuuripärandi nimekirja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles