Üks lause, millega saad kõik, mida tahad

Dagmar Lamp
, Elu24 peatoimetaja asetäitja
Copy
Foto: Shutterstock

Kas sageli kuuled vastuseks ei, kui küsid midagi, mida sa tahad? Siis võib asi olla selles, et sa küsid valesti.

Vajad abi kolimisel? Tahad, et kolleeg võtaks vastu su telefoni, kui oled lauast eemal? Asjad, millele võiksid saada jaatava vastuse, kuid ikka kuuled vastuseks ei? Sel juhul võiksid kaaluda muuta oma küsimise stiili.

Nimelt viisid prantsuse teadlased läbi katse 650 inimesega ning said teada, kuidas oma küsimust sõnastada, et vastuseks saada sulle soodne variant.

Katse korraldati tänaval, kus inimestel paluti annetada puudust kannatavate laste abiks. Esimesel variandil alustati küsimist nõnda: «Teid tõenäoliselt huvitavad organisatsioonid, mis aitavad puudust kannatavaid lapsi. Kas te oleksite valmis tegema annetust?» Teisel puhul tervitati inimesi lausega: «Teid tõenäoliselt huvitavad organisatsioonid, mis aitavad puudust kannatavaid lapsi. Te ilmselt ütlete ei, aga kas te oleksite valmis tegema annetust?»

Üllatusena selgus, et 39 protsenti teise grupi inimestest tegi annetuse, samas kui esimesest grupist annetas vaid veerand ehk 25 protsenti, kirjutab Freundin.

Eksperdid selgitavad seda fakti sellega, et inimestele meeldib tegutseda oma vaba tahte järgi. Samuti tahavad inimesed tõestada, et teised eksivad. Nii et kui sa alustad küsimust eitusega, hakkab tööle nö pöördpsühholoogia fenomen ja inimesed tulevad hea meelega su palvele vastu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles