5 viisi, kuidas teine rasedus esimesest lapseootusest erineb

Dagmar Lamp
, Elu24 peatoimetaja asetäitja
Copy
Foto: Shutterstock

Kui sul on seljataga vaid üks sünnitus, võib mõte selle kogemuse taas läbi tegemisest olla hirmutav – on ju esmasünnitused sageli pikemad ja raskemad. Kui aga suur iha saada veel kord emaks, siis tea, et su teine rasedus võib esimesest mitmel viisil erineda.

Kahe raseduse sümptomid ei pruugi samal naisel olla samasugused, kuid su keha on valmis väljakutseid vastu võtma. Sul on teisel korral kergem kohanduda, sul on rohkem kogemust ning sa tead ka, mis «auhind» sind beebi ja suure armastuse näol ees ootab. Seega: ära ehmu ning naudi ootusaega, isegi kui mõned asjad võivad tunduda hirmutavad. Mure korral pöördu alati oma arsti või ämmaemanda poole.

  1. Su kõhuke hakkab varem välja paistma. Kuna su kõhu- ja emakalihased on juba veninud, hakkab ilmselt su beebikõht varem välja paistma. Lõdvemad ja veninud lihased tähendavad, et su kõhukesel on kergem «välja popsata». Lisaks on see teisel korral tõenäoliselt suurem.
  2. Sa võid olla väsinum ja lihased võivad rohkem valutada. Kuna sa pead tegelema ka oma esmasündinuga, siis oled tõenäoliselt veelgi väsinum. Kehas toimuvad hormonaalsed muudatused aga tagavad, et liigesed ja vaagnapõhi laieneks, mistõttu tunned rohkem valusid.
  3. Su sünnitus on ilmselt lühem. Kuna su emakakael on korra juba täieliku avanemise läbi teinud, siis on teine sünnitus tõenäoliselt esimesest palju lühem.
  4. Sa tunned liigutusi varem. Kuna esimene sünnitus oli sinu jaoks uus, oli tõenäoliselt sul keeruline beebi liigutusi alguses ära tunda. Nüüd juba tead, mida oodata.
  5. Sünnitusjärgsed emakakokkutõmbed on hullemad. Kuigi su teise lapse sünnitus saab olema tõenäoliselt kergem, siis emaka sünnitusjärgsed kokkutõmbed on potentsiaalselt varurohkemad – su emakas on sel korral ilmselt suurem ja peab seega rohkem vaeva nägema, et saada tagasi algsesse suurusesse, kirjutab Times of India.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles