Iraanlanna sai Eestis uudse meediastuudio võtmetegelaseks (7)

Priit Pullerits
Copy
Ristmeediafirma Imepilt Studios filmide ja sarjade osakonna juht pärslanna Zohre Daneshfazli oma töökohas. Tal on seljas rahvuslik riietus manto, mille varrukaid kaunistavad Balochi tikandid, Iraani kaguosas elavate naiste käsitöö.
Ristmeediafirma Imepilt Studios filmide ja sarjade osakonna juht pärslanna Zohre Daneshfazli oma töökohas. Tal on seljas rahvuslik riietus manto, mille varrukaid kaunistavad Balochi tikandid, Iraani kaguosas elavate naiste käsitöö. Foto: Sander Ilvest

Teherani suurimas ülikoolis hariduse saanud pärslanna otsustas mullu suvel, et lendab Tallinna. Tal oli selleks äriline põhjus. Ühel päeval tõestas ta, et tal on Eesti innovaatilisele ettevõttele pakkuda palju väärtuslikku. Sestsaadik pole miski enam endine.

Eesmärk oli Iraanist välja saada. Oma firmaga ja siis ise ka.

Aga kuhu? Tavaliselt vaatavad noored iraanlased Ameerika, Kanada, Saksamaa poole.

Kuid miks mitte Eestisse?

Zohre Daneshfazlil (hääldage ’DaanešFäzli’) oli Teheranis muusikuist sõpru, kellelt ka kuulis kellestki Arvo Pärdist. Daneshfazli, kelle perekonnanimi tähendab pärsia keeles Parem Teadmine, töötas Iraani ja Lähis-Ida muusika idufirmas. Kuulas siis sõprade soovitusel Pärti. Huvitav ja eriline, leidis ta.

Pärdi kaudu sattuski Eesti Daneshfazli huviorbiiti. Ta uuris veebist juurde, luges laulva revolutsiooni ja Balti keti kohta. Sai ühtlasi teada, et Eesti on hea koht idufirmadele, sest bürokraatia ei lämmata. Seejärel soovitas Eestit ka poolele tosinale tiimikaaslasele. Nood nõustusid: Eesti on soodne koht, kuhu firmaga liikuda ja kus see registreerida.

Eelmise aasta juulis saabus pikkade süsimustade juuste ja tumedate silmadega Daneshfazli koos sõbrannast kolleegiga Moskva kaudu Eestisse. «See oli mu elu paremaid valikuid,» kiidab ta.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles