Joomisharjumused, mis kahjustavad sinu maksa

Triin Sepp
, Sõbranna.ee toimetaja
Copy
Toost.
Toost. Foto: Pexels

Maks on väga oluline organ, mille vastutusalasse kuulub muuhulgas otse seedekulglast tulnud vere filtreerimine, enne kui see ülejäänud kehasse voolab. Just see organ aitab verest kahjulikke aineid välja filtreerida.

Tema ülesannetest lähtuvalt on inimese tervise jaoks äärmiselt oluline, et me ei koormaks maksa üle selliste ainetega, mis tema tööd takistavad, näiteks alkoholi või suhkruga. Pandeemia tõttu kasvasid pea kogu maailmas 2020. aastal tarbitava alkoholi kogused, sest inimesed üritasid stressi tekitanud viiruspuhanguga toime tulla, kuid seetõttu kannatavad inimeste maksad.

Näiteks Los Angeleses asuv Keck'i haigla on toonud välja, et alkohoolse maksahaiguse ning maksapuudulikkuse sümptomitega patsientide arv kasvas eelmisel aastal võrreldes 2019. aastaga tervelt 30 protsendi võrra. Kuigi seda hüpet seostatakse peamiselt alkoholi liigtarvitamisega, siis ei ole vägijoogid ometi ainsad, mis su organismile maksahaagi annavad. Järgmised neli joomisharjumust on need, millega sa oma tervisele liiga teed.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles