IKKAGI NAISTEPÄEV ⟩ 3 liigutust, mida täna diivanilt tõusmata naiste heaks ära teha saad

Triin Sepp
, Sõbranna.ee toimetaja
Copy
Foto: Pexels

Naistepäeva tähistamine on kaunis traditsioon, mis kestnud juba aastakümneid. Ent iga aastaga pööratakse lisaks tulpidele ja tordile rohkem tähelepanu ka neile naistele, kelle olukord ühel või teisel põhjusel meie omast tunduvalt kehvem on.

Kõige esimest korda tähistati naistepäeva hoopis 28. veebruaril, 1909. aastal New Yorgis ning selle korraldasid Ameerika sotsialistliku partei esindajad. Sealt edasi liikus traditsioon just läbi sotsialistlike jõudude ka mujale, sealhulgas Euroopasse. Esimene ametlik naistepäev leidis aset 1911. aastal. Venemaal tähistati seda esmalt 1913. aastal.

Kõigil neil pidustustel oli küljes poliitiline maik, nõuti naistele võrdseid õigusi, paremaid töötingimusi ja muud üldise heaoluga seonduvat. Kuid tänapäeval on suurte protestimarsside ja plakatitega alanud pühast saanud päev, mil daamesid ja preilnaid ülistatakse hoopis nende välise ilu ja naiselikkuse pärast. Võrdsete õiguste ja kohtlemise asemel tullakse näpus hoopis mõned (heal juhul mitte närbunud) lilled ning koogike või siis hoopis ilutoode.

Kui tunned, et selline naistepäeva tähistamine pole sulle meeltmööda või siis soovid lisaks oma lähedaste naiste meeles pidamisele teha elu paremaks ka neil, keda sa isiklikult ei tunne, siis kaalu mõnest heategevuslikust üritusest osa võtmist, petitsioonile allkirja andmist või hoopiski naiste õiguste eest seisvatele organisatsioonidele mõne euro annetamist.

1. Osale «Solidaarse naistepäeva» üritusel

Aktivistid korraldavad juba kolmandat aastat järjest «Solidaarse naistepäeva» nime kandvat heategevuslikku üritust, kus palutakse inimestel annetada vähekindlustatud naistele hügieenitarbeid. Sinna alla kuuluvad eelkõige kõik, mida inimene menstruatsiooniga edukalt toime tulemiseks vajab, aga ka näiteks hambaharjad. Toetused lähevad Toidupanka, Pärnu Naiste Tugikeskussesse, Tartu Naiste Tugi- ja Teabekeskusesse, rahalistes raskustes peresid toetavale TEEL MTÜ-le ja Eesti Pagulasabile.

Oma panuse saab anda nii rahaliselt (kogutud raha eest ostetakse ülal nimetatud tooteid) kui ka ise tooteid ostes ja kogumispunktidesse viies. Vastavad rekvisiidid ja aadressid leiad ürituse kodulehelt Facebooki keskkonnas. Alljärgnev artikkel räägib sellest, mida tehti eelmisel aastal kogutud annetustega.

Loe ka: Eesti naised on pisarates, kui neile hügieenisidemeid annetatakse

2. Anna allkiri rahvaalgatusele

Kas sina teadsid, et 2010. aastal tõsteti Eestis tampoonide ja hügieenisidemete varasemalt alandatud, 9-protsendiline käibemaksumäär tagasi tavakaupadele kehtiva 20 protsendini? Kõrgemalt hakati maksustama ka mähkmeid. Tegemist ei ole mingisuguse luksuskaubaga, vaid igapäevaseks toimimiseks hädavajalike toodetega!

Kui sinagi oled pidanud menstruatsiooni ajal poest sidemeid või tampoone ostes eurosid lugema, ostma kõige odavama toote või on vajalikest hügieenitarvetest rahalise kitsikuse tõttu puudu tulnud, siis kaalu järgnevale pöördumisele allkirja andmist. Naistepäeval hakati Rahvaalgatus.ee portaalis koguma allkirju petitsioonile, millega soovitakse hügieenitarvete kättesaadavuse laiemat tagamist ning eelmises lõigus välja toodud käibemaksumäära langetamist. Sellega muutuks hügieenitarvete hind odavamaks meie kõigi jaoks!

3. Toeta naiste õiguste eest seisvaid organisatsioone

On palju organisatsioone ning mittetulundusühinguid, kes seisavad igapäevaselt hea selle eest, et naiste elu Eestis oleks kasvõi pisutki parem, lihtsam ja võrdsem. Seetõttu on naistepäeva algsete, võrdsust taga nõudvate juurtega heas kooskõlas ka see, kui täna nende organisatsioonide missiooni rahaliselt toetad.

Lähtuvalt isiklikest eelistustest võid kaaluda näiteks FeministeeriumiLGBT Ühingu ning Naiste Tugi- ja Teabekeskuse toetamist või siis vali mõni muu organisatsioon, mille tegevus on eelkõige just naistele suunatud.

Mida veel?

Kui otsene heategevus pole sinu teema, siis kaudselt võid ju naisi üldisemalt toetada ka üks naine korraga: osta endale mõne naisautori teos, olgu see siis raamat, maal, ehe, riidetükk või hoopis mõni käsitööseep. Meie ümber on väga palju tegusaid naisi, kes teevad suurepäraseid asju ning saavad sinu ostudest indu oma tegevust jätkata. Või siis kirjuta mõnele neist ägedatest inimestest kiri või arvusta heade sõnadega nende loomingut, mida juba näinud/proovinud/tarbinud oled - julgustavad sõnad on samuti äärmiselt kosutavad.

Lõpetuseks võid täna laiemalt mõelda naiste peale oma elus: millise panuse nad sulle andnud on, kelle moodi tahaksid naisena ise rohkem olla ning ka sellele, kuidas (kaas)naiste elu paremaks muuta ka kõigil teistel päevadel aastas, mitte ainult sellel ühel spetsiifiliselt tulbipäeval.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles