Milleks on hea valguvaba dieet?

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Tavaliselt soovitavad kirurgid enne operatsiooni paastuda. Lõikusele eelnenud paast võib kaitsta elundeid ka operatsioonijärgsete tüsistuste eest, vahendas Novaator värsket uuringut.

Aastakümneid on teatud, et tarbitava kalorikoguse drastiline vähendamine võib aidata loomade eluiga teadmata põhjustel pikendada. Loomade peal testitud pikaajaline kaloripiirangutega dieet on inimestel katsetamiseks siiski liiga äärmuslik.

Harvardi ülikooli teadlase James Mitchelli uurimisvaldkonnaks on sageli südamerabanduse, kuid vahel ka südameoperatsiooniga kaasnev isheemia-reperfusioonikahjustus.

Katseliselt saab kahjustusele sarnaneva olukorra esile kutsuda ka teistes elundites, näiteks neerudes ja maksas, mille talitlust on suhteliselt lihtne mõõta. Mitchelli kaks aastat tagasi avaldatud uuring näitas, et hiirte tarbitud kalorikoguste 30-protsendiline vähendamine kuni kuuks ajaks kaitses näriliste neere verevarustuse katkestamise ja uuesti taastamise korral.

Osa teadlasi on leidnud, et lühiajalised kaloripiirangud kaitsevad samal viisil hiirte südant. Siiani oli aga selgusetu, kas kaitsva efekti taga on mõne üksiku komponendi, näiteks suhkru välistamine toidusedelist või tarbitava energiakoguse vähendamine üldiselt.

Mitchell otsustas keskenduda valkudele. Ta korraldas koos kolleegidega katseseeria, milles paarkümmend hiirt oli jagatud kahte rühma - ühe rühma loomad võisid süüa oma äranägemise järgi, teise rühma närilistele võimaldati sama kalorikogust ainult valguvaba toitu süües.

Nii toideti loomi kuni kaks nädalat. Seejärel katkestasid teadlased korraks loomadel neerude verevarustuse, et mõõta verevarustuse taastamisel neerude talitlust. Teises uuringus kordasid nad sama katset loomade maksaga, hoides loomi eelnevalt dieedil, millest puudus aminohape trüptofaan.

Ajakirjas Science Translational Medicine avaldatud uuringust selgus, et valguvabal dieedil olnud hiirte elundite talitlus oli pärast katset ligi poole võrra parem kui oma äranägemise järgi toitunud loomadel. Elundid olid seejuures kaitstud tõhusamalt kui varasemates uuringutes kasutatud kaloripiirangute korral, mis näitab, et parem on piirata kõigest valkude tarbimist.

Mitchelli arvates võib valgupuudus, sarnaselt vähendatud kaloritarbimisele, aktiveerida rakkudes sisemised programmid, mis omakorda suurendavad keha toimetulekut stressiga.

Järgmisena kavatseb Mitchell uurida, kas dieedirežiim aitab saavutada paremaid tulemusi ka inimeste opereerimisel. «Võidakse ju arvata, et operatsioonile on parem minna puhanuna ja heas toitumuses, kuid see ei pruugi nii olla,» märkis ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles