PÜKSIKULÕIGETE VÄLIMÄÄRAJA ⟩ Siluetti vormivast pesust stringide ning tangadeni

Triin Sepp
, Sõbranna.ee toimetaja
Copy
Kas sina tead, millist nime kandva lõikega püksikud sel modellil jalas on?
Kas sina tead, millist nime kandva lõikega püksikud sel modellil jalas on? Foto: Pexels

Kui asjatundmatu silmaga kiigata sisse mõnda pesupoodi või lugeda e-poest tootekirjeldusi, siis lööb naiste aluspesu terminoloogia silme eest ikka täitsa kirjuks. Seetõttu eelistavad paljud inimesed valida meelistooteid silma järgi. Tegelikult on aga kõigil erineva lõikega pesuesemetal ka omad nimed olemas.

Lühidalt pesukandmise ajaloost

On üldteada tõde, et vanad eestlased aluspesu ei kandnud. Seeasemel olid naiste alusrõivaiks pikk linane särk ning selle peal maani ulatuv õhuke villane alusseelik. Aluspesu kandmise "mood" hakkas maarahva seas levima alles 20. sajandi esimestel kümnenditel, kuid paljud 19. sajandi teisel poolel sündinud naised keeldusid elupäevade lõpuni mõisapreilide ja kõrgema klassi veidruseks peetud aluspükse kandmast, jäädes ikka omade liistude juurde. 1940ndateks oli vabrikus toodetud aluspesu aga juba suhteliselt levinud riideese.

Mujal maailmas on aga niudevöösid ja lihtsamat sorti ümber mähitavaid pesuesemeid kantud aga juba peaaegu 7000 aastat. Selle ajaga on erinevaid lõikeid ja stiile olnud ilmselt lugematu arv ning palju olenes nende kujunemisel ka sellest, millises kliimas aluspesu kanti. Tänapäevases globaliseerunud maailmas piirkonniti enam aluspesul eriti suuri erinevusi ei ole ning kõik lõiked ja mudelid on üleilmselt väga sarnased, vaadates vastu nii Kanada, Eesti kui ka India pesupoodidest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles