MUNARETSEPT ⟩ Toekas ahjuvorm munade, kartuli ning peekoniga

Triin Sepp
, Sõbranna.ee toimetaja
Copy
Ahjuvorm juustu, peekoni, kartuli ja munadega. Pilt on illustreeriv.
Ahjuvorm juustu, peekoni, kartuli ja munadega. Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Selle nädala lõpus tähistame munadepühi. Sellest lähtuvalt jagame ka Maitsemeele rubriigis sel nädalal just munadega seotud köögilugusid ning selliseid retsepte, kus munad on staarirollis on.

Täna jagame teiega väga toeka ahjuvormi retsepti. Vajadusel saab koostisosad ka varem kokku segada ning ahju asemel vormitäie ka kuni 24 tunniks külmikusse asetada, et siis sobival ajal ahju visata. Lihtne on rooga kohaldada ka taimetoitlastele, asendades retseptist leitava peekonikoguse näiteks paparikatükkide või mõne muu suupärase köögiviljaga.

Munade, peekoni ja kartuliga ahjuvorm

Kogusest piisab külluslikult kuuele inimesele.

Vaja läheb:

  • oliiviõli ahjuvormi määrimiseks
  • 4 paksu peekoniviilu, tükeldatud
  • 1 suurem sibul, kooritud ja hakitud
  • 1 keskmine kollane paparika, hakitud
  • 4 küüslauguküünt, hakitud
  • 20 grammi päikesekuivatatud tomateid, tükeldatud
  • 2 teelusikatäit soola
  • 8 suurt muna
  • 250 milliliitrit piima
  • 1 teelusikatäis värskelt jahvatatud musta pipart
  • 750 grammi külmutatud kartulikuubikuid (ära sulata)
  • 170 grammi riivjuustu

Valmistamine:

  1. Aseta ahjurest ahju keskele ning kuumuta ahi 180 kraadi juurde. Kata umbes 23x33cm suuruses ahjuvorm seestpoolt oliiviõliga.
  2. Pane peekon keskmisel kuumusel olevale pannile ning prae seni, kuni peekon on pruun ning krõmps.
  3. Lisa pannile sibul, paprika, küüslauk, päikesekuivatatud tomatid ning 1 teelusikatäis soola. Prae seni, kuni köögiviljad on pehmed, umbes 5 minutit. Seejärel võta pann pliidilt ära ning lase selle sisul veidi jahtuda.
  4. Pane suurde kaussi munad, piim, teelusikatäis soola ning pipar ja vispelda, et ained omavahel segada. Lisa külmutatud kartulid, juust ning pannil praetud peekoni-köögiviljasegu. (Ära muretse! Külmutatud kartulid küpsevad väga hästi ahjus ära.) Vala kogu segu oliiviõliga määritud ahjuvormi.
  5. Küpseta ahjus ilma katmata seni, kuni vormi keskele torgatud nuga tuleb sealt puhtalt välja ning roog on pealt kergelt kuldpruun. Kokku umbes 40 minutit. Serveeri koheselt.
  6. Head isu!

NB:

  • Retseptis on kasutatud külmutatud kartulikuubikuid. Kui soovid kasutada tooreid, värskeid kartuleid, siis läheb selle retsepti jaoks vaja kolm keskmise suurusega kartulit. Koori need ära ja torka kahvliga iga kartulit mitu korda. Aseta mikrolaineahju paberkäterätik, sellele kartulid. Kuumuta kõrgel kuumusel 8 kuni 10 minutit või seni, kuni kartulid on vaid vaevu pehmeks muutnud. Seejärel haki kuubikuteks ning kasuta retseptis neid.
  • Kui soovid ahjuvormi koostisosad kokku panna enne selle küpsetamist, siis tea, et see võib külmikus oodata maksimaalselt 24 tundi. Selleks kata vorm tihedalt fooliumiga ning otse külmikust ahju visates lisa küpsemisajale paar minutit.
  • Ülejääke võib säilitada külmikus ning õhukindlas anumas kuni neli päeva.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles