Ultraheli võib olla tõhus rasestumisvastane vahend

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Maa järjest kasvava inimpopulatsiooni taustal on pereplaneerimine saanud oluliseks märksõnaks ning USA teadlasedki on oma otsingutel naasnud ammuavastatud tõe juurde – meeste suguelundite «küpsetamine» ultraheliga võiks olla kõige efektiivsem rasestumisvastane vahend.

Esimesest katsest kasutada ultraheli kontratseptiivina teatati umbes 40 aastat tagasi, mil avastati, et mitmetel eesnäärmevähiga patsientidel vähenes seemnerakkude tase drastiliselt pärast ultraheliravi saamist, kirjutas teadus.err.ee.

Nüüd aga on USA Põhja-Carolina ülikooli teadlane James Tsuruta koostanud rea eksperimente, milles on edukalt õnnestunud vähendada isaste hiirte sugurakkude arvu, vihjates potentsiaalsele meetodile meeste viljakuse vähendamiseks.

Uurimust juhtinud Tsuruta sõnul vähendas nende mitteinvasiivne ultraheliteraapia näriliste spermatosoidide arvu palju väiksemaks, kui on näha normaalsetel viljakatel isastel. Edasised uuringud peavad tegema kindlaks, kui kaua meetodi rasestumisvastane toime kestab ja kas on ohutu kasutada teraapiat ühel patsiendil mitu korda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles