ÕNNELIK ÕNNETUS? ⟩ Venemaa teadlased lõid ravimiotsingutel kogemata pohmellivaba viina

Dagmar Lamp
, Elu24 peatoimetaja asetäitja
Copy
Peterburi laboris kalibreeritakse alkomeetreid. Pilt on illustratiivne.
Peterburi laboris kalibreeritakse alkomeetreid. Pilt on illustratiivne. Foto: Shutterstock

Novosibirski teadlastel oli õilis eesmärk – aidata diabeedi all kannatavaid venelasi. Teadustöö tõi aga kaasa sootuks ootamatu tulemuse.

Novosibirski teadurid Nikolai Baranov ja Oksana Afanasjeva korraldasid uuringu leidmaks ravimit, mis aitaks teise tüübi diabeedi patsiente. Ravimi baas pidi koosnema samblikest, mis on põhjapõtrade lemmiktoit ja mis mitte ainult ei ravi haavu, vaid eemaldavad kehast ka mürkaineid.

Teadlased eraldasid taimest oligosahhariidid ning otsustasid katsetada, kuidas need ühendid eri vedelikes käituvad. Lisades aga viina, märkasid uurijad ootamatut efekti: alkohol jäi endiselt kangeks, kuid selle kahjulikud omadused vähenesid märgatavalt.

Teadlaste sõnul vähenes alkoholi joobejärgne efekt kahekümnekordselt ja mürkainete hulk vähenes kaks-kolm korda. Lisaks vähenes kuus korda alkoholisõltuvuse esinemissagedus.

Leiud julgustasid Baranovit ja Afanasjevat edasi uurima, kuidas taime omadusi saab kasutada diabeedihaigeid kimbutavate ainevahetushäirete raviks. Imetabase viina lettidele jõudmine on nende sõnul tulevikumuusika.

Baranov ja Afanasjev rõhutavad, et on vaja teha veel kõvasti uurimistööd, enne kui joogiks sobiv viin jõuab inimesteni, kirjutab Topnews.ru.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles