Uus jabur vandenõuteooria: vaktsineeritud levitavad ogavalku, mis tekitab ränki anomaaliaid (15)

Triin Palmipuu
, Sõbranna.ee reporter-toimetaja
Copy

Ühismeedias levib info, et üks suunamudija kahtlustab oma valuliku menstruatsiooni võimaliku põhjusena seda, et viibis ühes ruumis koos vaktsineeritud inimestega.

Väidetavalt eritavad vaktsineeritud ohtlikku ogavalku ja nende läheduses võivad probleemid tekkida. Eile lisandus kulutulena leviv teade kosmeetikust, kes ei teeninda kaitsesüstitud kliente, et enda ja oma pere tervist hoida. Postituse kommentaarides toodi samuti põhjusena esile ränki haiguseid ja anomaaliaid, mis tekivad isekordistuvate valgumolekulide tõttu.

Vinti keerati juurde väidetega, et menopausil naistel on veritsus taastunud, meestel on vaktsineeritud naistega seksides munandid valusaks jäänud ja on surnud imikuid, kelle ema on vaktsineeritud.

Postituse autor keeldus Postimehele kommentaaride andmisest, samuti on praeguseks algne postitus kustutatud.

Küsisime kommentaari perearst Piret Rospult ja avaldame selle tema soovil täies mahus. 

See, et vaktsineeritud inimesed kuidagi oma ümbritsevatele inimestele ohtlikud võiksid olla vaktsineerimise enda tõttu, on üks jaburamaid ja lõbustavamaid väiteid viimaste kuude jooksul. See teooria läheb samasse sahtlisse koos väidetega, nagu vaktsiinid sisaldaksid mikrokiipe või muudaksid inimesed 5G-mastideks.

Kuna väited mikrokiipidest on lauslollid, siis püütakse teooriat rohkem «teaduslikuna» näidata ja selles mikrokiip asendatud ogavalguga. Sisu on ju sama – anda kaalu vaktsiinivastaste väitele, nagu vaktsiinid oleksid ohtlikud.

Tegelikkuses toodavad ogavalku süstikoha läheduses asuvad immuunsüsteemi rakud. Ogavalku ei hakka tootma sugugi mitte kõik keha piirkonnad ja ka mitte hingamisteede limaskest. Ogavalku hingamisteedest saaksime määrata näiteks koroonaviiruse antigeeni kiirtestiga, aga vaktsineerimine antigeeni kiirtesti positiivseks ei muuda, st ogavalku vaktsineeritute hingamisteedesse ei teki. Mida hingamisteedes ei ole, seda ei saa ka levitada.

Ja isegi kui vaktsineeritud inimesed eritaksid ogavalku (mida nad ei tee), poleks sellest mitte midagi ohtlikku. Ogavalk üksi ei suuda kedagi haigeks teha. Me puutume päevast päeva kokku erinevate valkudega, mis on näiteks meie lähedaste inimeste ja koduloomade sees, samuti näiteks piima, kapsa, pähklite, puude õietolmude, kodutolmu sees jpm. Kokkupuude erinevate valkudega on inimkehade jaoks igapäevane ja tavaline ja ei tee haigeks.

Covid-19 vaktsiinid on nii uuringutes kui ka päriselus näidanud väga head ohutust ja tõhusust. Vaktsineerimine ei ole ohtlik ei vaktsineeritud inimesele endale ega ka tema lähedastele. Küll aga aitab vaktsineerimine kaitsta vaktsineeritud inimest Covid-19 haiguse eest ja järellainetusena on osaliselt kaitstud ka teda ümbritsevad inimesed, kellele vaktsineeritu väiksema tõenäosusega viirust edasi annab.

Lisame ka terviseameti kommentaari:

 
Terviseamet soovitab lähtuda tervest mõistusest ning usaldada teaduspõhiseid selgitusi. Nii nagu me ei lase oma hambaid parandada küünetehnikutel ja hambaarstid ei hakka juurekanali avamise kõrvalt maniküüri tegema, tuleks suhtuda kriitiliselt igasugustesse mõttevälgatustesse, mis sobivad oma absurdsuses pigem ajalehe huumorirubriiki kui tõsimeelsesse meediaruumi. Samas on igal inimesel õigus uskuda, mida ta soovib. Niisamuti võib klienditeenindaja valida oma kliente ja seda vabadust ei saa neilt keegi ära võtta.

Terviseamet ütleb vaid üht: vaktsiin võib päästa teie elu ja kõik võimalikud kõrvaltoimed on tühised nende tüsistuste kõrval, mida Covid-19 raske põdemine võib kaasa tuua. Vaktsineeritud inimene endast teistele ohtu ei kujuta, vähemalt mitte kirjeldatud viisidel.

Kommentaarid (15)
Copy
Tagasi üles