Kuidas depressiooni ära tunda?

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Depressioon võib töötamise ja igapäevaelu muuta väga raskeks, kuid sageli ei panda neid sümptomeid isegi siis tähele. Igat asja on algusfaasis palju kergem ravida, nii et ole teadlik ka depressiooni sümptomitest!

Depressioon on väga levinud ning masendusse ja stressi satub suur hulk inimesi üle terve maailma. Tunne, nagu oleksid sa üksi oma haigusega, ei vasta tõele, sest abi on sageli lähemal, kui oskad arvata. Selleks aga, et abi saada, on sul vaja kõigepealt depressioon tuvastada ja seda endale tunnistada, kirjutas webmd.com.

Depressioonil on palju sümptomeid, nende seas:

• Kurbus, tühjus, lootusetus ja tuimus. Need emotsioonid ja tunded on depressioonis inimeses olemas iga päev ja igal ajal.

• Huvi kadumine asjade ja tegevuste vastu, mida varem nautisid. Masenduses olles ei tegelda enam nii palju oma hobidega, samuti ei saada sõpradega kokku ning huvi kaob sageli ka seksi vastu.

• Ärritus või ärevus. Oled palju kiiremini ärrituv ning keeruline on rahuneda.

• Otsuste tegemine muutub raskeks. Depressioon segab selgelt mõtlemist või keskendumist. Kergete otsuste tegemine tundub väga raske ja üle jõu käiv.

• Süütunne või tähtsusetus. Need tunded tulevad sageli erinevates olukordades väga tugevalt esile. Sa võid tunda end süüdi milleski, mida sa ei saanud kuidagi muuta ning mille üle sul kontroll puudub. Samuti võid tunda end väga süüdi äärmiselt väikeste vigade pärast.

• Surma-ja enesetapumõtted. Mõtete tüübid varieeruvad – mõned inimesed soovivad, et nad oleksid surnud ja tunnevad, et maailm oleks ilma nendeta parem paik. Teised teevad endale haiget. Üks parimaid võimalusi taoliste tegude ära hoidmiseks on võtta neid märke tõsiselt ning sõbrad peavad siinkohal depressioonis inimesel silma peal hoidma.

Hea uudis on see, et depressioon on ravitav seisund, mis allub paljudele erinevatele ravimeetmetele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles