Inimesed peavad end kergemaks ja pikemaks, kui nad tegelikult on

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

USA teadlaste uuringust selgus, et kui küsida inimestelt nende pikkuse ja kaalu kohta, hinnatakse oma kehakaalu madalamaks ja pikkust enamaks, kui need tegelikult on, kirjutas teadus.err.ee.

Paljud kehakaalu uurivad analüüsid tuginevad osalejate endi andmetel oma pikkuse ja kaalu kohta, sest see meetod on odavam ja lihtsam, kuid värskest uurimusest tuleb välja, et tegelikult tasuks uurijatel iga inimene indviduaalselt üle mõõta-kaaluda, sest inimesed peavad end kergemaks ja pikemaks, kui nad tegelikult on.

Viimasest uurimusest selgus, et kõige rohkem eksivad oma mõõtudega valgenahalised ning võrreldes meestega hindasid naised sagedamini oma kehamassiindeksit madalamaks tegelikkusest.

Eksperdid arvavad, et valgenahaliste karmi hinnangu fenomen on tingitud just nende naiste suuremast (sageli liialdatud) tähelepanust oma kehakaalule ja soovist vastata paremini ihaldatud ideaalile.

Ekspertide sõnul näitab uurimus selgelt, millise ettevaatusega tuleb võrrelda erinevatest sotsiaal-demograafilistest rühmadest pärit inimesi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles