ÜLEVAADE ⟩ Kuhu saab Euroopas karantiinita reisida?

Naine
Copy
Euroopa kaart.
Euroopa kaart. Foto: Shutterstock

Erinevate Euroopa riikide pidevalt muutuvates sisenemistingimustes järge hoida on paras ülesanne. Trip.ee tegi ülevaate riikidest, kuhu saab reisida karantiinita.

Enamikes riikides on vaja esitada üks kolmest tõendist:

Vaktsineerimistõend - erinevates riikides loetakse vaktsineerimine kehtivaks erineva aja jooksul pärast teise vaktsiinidoosi saamist. Üldiselt jääb see vahemikku 14 – 22 päeva. Samuti kehtivad vaktsineerimistõendid eri riikides erineva aja, jäädes 6 kuu ja 1 aasta vahele.

Tõend Covid-19 läbipõdemise kohta. Üldiselt kehtib see 6 kuu jooksul peale viiruse läbipõdemist.

Negatiivne PCR-test või antigeeni test, mis üldjuhul peavad olema tehtud 48 – 72 h enne riiki saabumist. NB! Paljudes riikides lastelt testi ei nõuta, kuid laste vanusepiirid on väga erinevad, kõikudes 2 ja 18 eluaasta vahel.

Paljudes riikides on nõutav ka eelnev registreerimine.

Info riikide kaupa:

Austria: Vaktsineeritutelt testi ei nõuta. Esimene vaktsineerimisannus peab olema saadud vähemalt 22 päeva tagasi ja mitte rohkem kui 3 kuud tagasi. Peale teise vaktsiini saamist pikeneb kehtivus veel 6 kuud. Ühedoosilise vaktsiini puhul kehtib vaktsineerimine alates 22. päevast. Kõik Austriasse reisijad peavad eelnevalt registreeruma aadressil entry.ptc.gv.at.

Bosnia ja Hertsegoviina: olenemata sellest, kas vaktsineeritud või mitte, tuleb esitada kuni 48 tunni vanune negatiivne PCR-test.

Bulgaaria: Inimesed, kes on täielikult vaktsineeritud enne vähemalt 14 päeva, võivad riiki siseneda ilma testita.

Hispaania: Esitada tuleb kas digitaalne või paberil vaktsineerimissertifikaat, või 72 h enne tehtud test või tõend läbipõdemise kohta. Testi nõutakse kõigilt vähemalt 6 aastastelt reisijatelt. Lisaks tuleb esitada tervisedeklaratsioon, mida saab teha veebis või nutirakenduses.

Horvaatia: Turistidel, kes on vähemalt 14 päeva täielikult vaktsineeritud, ei ole karantiini- ega testimiskohustust. Eelnevalt on vajalik selle vormi täitmine.

Itaalia: Olenemata sellest, kas vaktsineeritud või mitte, tuleb riiki sisenemisel esitada negatiivne test. Lisaks tuleb täita järgmine vorm.

Kreeka: Vajalik on üks kolmest:

  • Vaktsineerimistõend. Täielikust vaktsineerimisest peab olema möödas vähemalt 14 päeva.
  • Viimase 72 h jooksul tehtud negatiivne PCR test. Testi nõutakse kõigilt üle 5 aasta vanustelt reisijatelt.
  • Tõend Covid-19 läbipõdemise kohta.

Osasid reisijaid testitakse saabumisel kiirtestiga. Kõik reisijad peavad Kreekasse saabudes ja lahkudes täitma internetis ära reisija asukohavormi Passenger Locator Form (PLF). Kreekas reisimisest pikemalt siin.

Küpros: Täielikult vaktsineeritud inimesed ei pea minema karantiini ega esitama testi. Vaktsineeritud reisijad peavad 24 h jooksul enne reisi Cyprus Flight Pass platvormil sisestama skanneeritud ingliskeelse vaktsineerimissertifikaadi (saab alla laadida digilugu.ee).

Vaktsineerimata reisijatele kehtib valgusfoori süsteem. Punastest riikidest vaktsineerimata reisijatele kehtib hetkel kahekordse testimise nõue – viimase 72 h jooksul enne reisi ja Küprosele saabudes. Testi hind on 30 eurot Larnaca lennujaamas ja 32 eurot Paphose lennujaamas. Pikemalt siin.

Leedu: Täielikult vaktsineeritud inimesed ja paranenud ei vaja testimist ega karantiini. 48 tundi enne saabumist täita järgmine vorm ja saabumisel näidata QR-koodi.

Montenegro: Turistid, kes on vähemalt 7 päeva tagasi täielikult vaktsineeritud heakskiidetud vaktsiiniga, ei pea end testima ja ka karantiinis ei ole.

Poola: Karantiini pole vaktsineeritutele ja neile, kes esitavad viimase 48 h jooksul tehtud negatiivse PCR testi või antigeeni testi

Portugal: Sõltumata sellest, kas olete vaktsineeritud või mitte, tuleb esitada kuni 72 tunni vanune negatiivne PCR-test ja täitma järgmise vormi.

Prantsusmaa: Tuleb esitada kuni 72 tundi vana negatiivne test. Enne saabumist tuleb täita ka järgmine vorm. Alates 9. juunist ei kehti kohustuslik test enam neile, kes on vähemalt 2 nädalat täielikult vaktsineeritud.

Põhja-Makedoonia: Põhja-Makedooniasse sisenemine on piiranguteta, olenemata sellest, kas olete vaktsineeritud või mitte.

Rumeenia: Karantiini pole neile, kel täielikust vaktsineerimisest on möödas vähemalt 10 päeva. Testimisnõue kehtib neist riikidest saabujatele, kus nakatumisnäitaja 100 000 inimese kohta jääb 150 ja 300 vahele. Ära tuleb täita see vorm.

Saksamaa: Vaktsineeritud ja Covid-19 paranenud ei pea testima ega karantiini jääma. Riskipiirkondadest saabujatel on vajalik täita see vorm.

Šveits: Eestist reisides ei pea need, kes on täielikult vaktsineeritud või Covid-19 läbipõdenud viimase 6 jooksul, läbima testi ega karantiini. Teistele on vajalik negatiivne test ja selle vormi täitmine.

Serbia: Olenemata sellest, kas vaktsineeritud või mitte, tuleb esitada kuni 48 tundi vana negatiivne PCR-test ja täita järgmine vorm.

Sloveenia: Vaktsineeritud isikud ei pea minema karantiini.

Taani: Vaktsineeritud inimesed ei pea testi näitama ega karantiini minema. Viimane vaktsiinidoos peab olema manustatud vähemalt 14 päeva enne riiki sisenemist ja mitte rohkem kui 180 päeva enne riiki sisenemist.

Muutused alates 1. juulist

Loodetavasti hakkavad alates juulist, kui käivitub üleeuroopaline koroonapass ehk digisertifikaat, Euroopas kehtima ühtsed (või vähemalt ühtlasemad) reeglid. ELi digitaalne COVID-sertifikaat tõendab, et inimene on kas:

  • vaktsineeritud COVID-19 vastu (vaktsiini tüüp ja tootja, annuste arv, vaktsineerimise kuupäev);
  • saanud negatiivse testi, PCR- või antigeeni testi tulemuse, koos testi nimetuse, testi kuupäeva ja kellaaja, testikeskuse ja tulemusega (enesetestid ei kehti);
  • taastunud COVID-19-st (PCR-testi tulemus kehtib 180 päeva).

Lisainfo: Reopen.europa.eu 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles